Waar enerzijds de personeelstekorten hoog oplopen, staan er aan de andere kant werkzoekenden te springen om aan de slag te gaan. Door anders te kijken naar werk, kunt u uw werkprocessen efficiënter inrichten én het werk beter laten aansluiten op het arbeidspotentieel dat nu nog onvoldoende benut wordt.
Al veel organisaties hebben bewezen dat het anders organiseren van werk een heleboel kan opleveren. In deze brochure presenteren we die succesverhalen. De verzameling laat zien dat het anders organiseren van werk voor elke organisatie kansen biedt. Laat u inspireren door de werkgevers die u voor gingen.
‘Werk anders organiseren’ klinkt best abstract. Onderstaande animatievideo geeft alvast een goede eerste indruk van wat het betekent.
Ook in een krappe arbeidsmarkt zijn er manieren om nieuwe talenten te werven. Het anders organiseren van werk biedt kansen om goede mensen aan te trekken én het werkplezier van het huidige personeel te vergroten. Om werkgevers en werkzoekenden bij elkaar te brengen is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in 2022 een actieplan gestart met de slogan ‘Baan. Talent. Dichterbij dan je denkt’.
Eén van de 4 wervingsroutes van het actieplan is ‘jobcarving en functiecreatie’. Deze begrippen betekenen dat je werk anders organiseert om functies passend te maken voor werkzoekenden. Dit biedt kansen om mensen aan te trekken die je eerder niet op het netvlies had.
In de FAQ wordt hier antwoord gegeven op de 17 meest gestelde vragen over het anders organiseren van werk.
Al veel bedrijven slaagden erin om vacatures te vervullen door het werk op een andere manier te organiseren. Ze maakten hun werkprocessen efficiënter door anders naar het werk te kijken. Ook slaagden ze erin het werk te laten aansluiten op arbeidspotentieel dat ze eerst niet konden benutten. Daarmee losten de bedrijven meestal niet alleen een personeelstekort op. Ze verminderden vaak ook de werkdruk voor bestaand personeel. En ze zorgden voor meer diversiteit in het bedrijf door statushouders of andere mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt te laten instromen. In deze succesverhalen leest u hoe ze dat voor elkaar kregen.
Onder de deskundige begeleiding van Astrid Bijl helpt AWVN werkgevers kosteloos op weg bij het anders kijken naar werk. Of het nu om een verkennende analyse of om een uitgebreider pilottraject gaat: het gaat altijd om maatwerk. Daarbij kunt u denken aan:
Nederland verwacht in 2022 een tekort aan ruim 100 duizend verpleegkundigen. En dat is niet eens de enige uitdaging. De zorg is duur, middelen zijn schaars. Hoe krijgen we de zorg toekomstbestendig?
U denkt met het oog op de druk op de kosten misschien niet direct aan meer personeel in dienst nemen. Toch is dat precies wat het Amsterdam UMC wél heeft gedaan.
Lees hier het interview met hoofdverpleegkundige Astrid Bijl waarin ze vertelt hoe de komst van statushouders haar team sterker heeft gemaakt.
Wilt u vrijblijvend met ons uw uitdaging of ambitie verkennen, neem dan contact op met onze projectleider Astrid Bijl via andersorganiseren@awvn.nl.