Overzicht

Blogs en vlogs

18 maart 2024
De dag van de thuiswerker: hoe staat het met hybride werken?

Op 16 maart was het de dag van de thuiswerker. Heel veel zal er niet zijn gewerkt, aangezien de dag dit jaar op een zaterdag viel. Toch wil beleidsadviseur Mathijs Roodenburg de themadag graag gebruiken om nog even stil te staan bij de status van het hybride werken in Nederland. 

08 maart 2024
Levensmiddelenbedrijf-cao van toepassing op e-commercebedrijven

De rechtbank heeft 28 februari 2024 geoordeeld dat onlinesupers en flitsbezorgers onder de cao-levensmiddelensbedrijf vallen, en niet onder de cao e-commerce.

07 maart 2024
Verdeling werk tussen vrouwen en mannen: naar een betere urenbalans

Vrijdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een goed moment om de arbeidsparticipatie onder de loep te nemen. Want hoe zit het met de verdeling van het werk tussen mannen en vrouwen? En wat kunt u zelf doen als werkgever om de urenbalans te bevorderen? Beleidsadviseur Jena de Wit vertelt over het onderwerp en geeft advies.

12 februari 2024
Machtsafstand in landen en organisaties: wat zegt het over arbeidsverhoudingen?

Wat leren de Tesla-stakingen in Scandinavië ons over arbeidsverhoudingen en de samenwerking tussen werkgevers en bonden in onze eigen polder? Dit onderzoekt Valentijn Verpaalen. Om tot een antwoord te komen legt hij de staking komende weken langs vijf verschillende cultuurdimensies. Deze keer: machtsafstand.

01 februari 2024
Wie komt er over de (Sont)brug: invloed van culturele verschillen op arbeidsverhoudingen

Tesla-staking: er is onrust in het Zweedse landschap van arbeidsverhoudingen. Daardoor stuit Elon Musk op een geheel andere uitdaging: een sociaal-maatschappelijk vraagstuk.

10 november 2023
Besteed aandacht aan de kern van de reorganisatie – de reden waarom!

Blog arbeidsrecht. Aandacht voor de kern van de reorganisatie: de reden waarom! Wat er gebeurt als u dat niet doet, maakt de casus duidelijk die in dit blog ter sprake komt.

24 oktober 2023
Inlogtijd: wel of geen arbeidstijd?

Blog arbeidsrecht. Is inlogtijd arbeidstijd - en dus betaald? Twee recente uitspraken, met een volkomen andere uitkomst. Details kunnen ertoe doen...

06 oktober 2023
Na de storm. Over de nasleep van stakingen en acties

Stakingen en acties verstoren de arbeidsverhoudingen op verschillende niveaus. Als alles achter de rug is, doet u er goed aan, hoe moeilijk ook, de relatie weer te herstellen. U komt uw gesprekspartner immer weer tegen.

10 augustus 2023
Over het wetsvoorstel toezicht gelijke kansen werving en selectie

Ondanks de val van kabinet, treedt de Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie medio 2024 in werking is de verwachting. Enkele tips om nu al te voor een belangrijk deel te voldoen aan de nieuwe wet.

15 juni 2023
PKB en verlof(spaar)regeling: vakantie of verlof?

Werkt u met een PKB of verlof(spaar)regeling? Dan is het goed om na te gaan of sprake is van vakantie of verlof en of de gemaakte afspraken in de regeling in lijn zijn met de wettelijke bepalingen.

08 juni 2023
Cao openbreken of niet? Wat vindt de rechter daarvan?

Op 7 juni 2023 heeft de kantonrechter in Apeldoorn uitspraak gedaan in een zaak van één van onze leden die behandeld is door AWVN-advocaten. De zaak ging over het openbreken van een cao die in 2022 is afgesloten en in 2024 afloopt.

01 juni 2023
Een goed sociaal plan is in het belang van iedereen

Een goed sociaal plan werkt als smeerolie voor een goed verloop van een reorganisatie. Maar waarom is een sociaal plan zo belangrijk en voor wie is het relevant? Hoe komt het tot stand en in hoeverre is een werknemer aan een sociaal plan gebonden? 

Jop Ringeling
Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden