Tweede Kamerverkiezingen 2023

Lees­wijzer Inhoudsopgave

Op woensdag 22 november gaan kiesgerechtigde Nederlanders naar de stembus om een vertegenwoordiging te kiezen voor de Tweede Kamer. Wat vinden de partijen van thema’s die belangrijk zijn voor werkgevers? U leest het op deze pagina.

Prinsjesdag 2023
Bekijk ook onze pagina over Prinsjesdag en de Rijksbegroting 2024.

Bekijk de pagina

In aanloop naar de verkiezingen pluist werkgeversvereniging AWVN de verkiezingsprogramma’s uit van deelnemende partijen. Deze pagina wordt komende tijd geregeld bijgewerkt met alle verkiezingsinformatie die relevant is voor werkgevers.

Verkiezingen 2023: wat verandert er voor werkgevers?

De voorbereidingen voor de verkiezingen zijn in volle gang. Het is daardoor nog niet mogelijk te zeggen wat de grootste veranderingen gaan zijn voor werkgevers. Pas als er na de verkiezingen een kabinet gevormd is, wordt er meer duidelijk over de belangrijkste plannen voor komende jaren.

Wel presenteren veel partijen in deze periode het partijprogramma. Daar valt al veel informatie te halen over wat de partijen belangrijk vinden en welke plannen ze hebben. AWVN brengt de inzichten van de partijen in kaart op thema’s die voor werkgevers belangrijk zijn. In de periode van de verkiezingscampagne wordt deze pagina regelmatig bijgewerkt met actuele informatie.

Wanneer zijn de landelijke verkiezingen?

De Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats op woensdag 22 november 2023.

Welke partijen doen mee aan de verkiezingen?

Begin september 2023 zijn er 70 partijnamen geregistreerd bij de Kiesraad voor de Tweede Kamerverkiezingen 2023.

Op 9 oktober leveren partijen uiterlijk hun kandidatenlijst in bij de Kiesraad. Op 13 oktober beslist de Kiesraad over de geldigheid van de kandidatenlijsten. Dan wordt ook bekendgemaakt welke partijen en kandidaten deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezing van 22 november 2023. Lees meer over de procedure op de website van de Kiesraad.

Ter referentie: In 2021 waren er 89 partijnamen geregistreerd en deden 37 partijen uiteindelijk mee aan de Tweede Kamerverkiezingen.

Welke thema’s houdt AWVN in de gaten?

AWVN let in de verkiezingsprogramma op alle standpunten die belangrijk zijn voor werkgevers. Van arbeidsmarktkrapte tot inclusief werkgeven en van internationale arbeidsmobiliteit tot de regelgeving rond hybride werken. Op basis van de verkiezingsprogramma’s kiest AWVN komende tijd ook drie belangrijke thema’s die in aanloop naar de verkiezingen breder uitgelicht worden.

Brengt AWVN de standpunten uit alle verkiezingsprogramma’s in kaart?

Ja. Om praktische redenen worden t.z.t. alleen de opvattingen van de partijen die in de huidige zittingsperiode in de Tweede Kamer zitten, of meer dan één zetel hebben in de zetelpeiling van Ipsos (7 september 2023) meegenomen in deze analyse.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden