Duurzame inzetbaarheid van medewerkers
U wilt competente, fitte en gemotiveerde medewerkers, want die dragen optimaal bij aan een flexibele en productieve organisatie. De ‘regie’ op competent, fit en gemotiveerd ligt bij de medewerker zelf. Maar wat kunt u als werkgever doen, om uw medewerker tot actie aan te zetten en deze – in beider voordeel – hierbij te stimuleren en te ondersteunen?
Werkenden moeten zelf regie nemen over hun eigen loopbaan en arbeidsmarktfitheid. Het is per slot hún loopbaan. Maar de werkgever speelt hierbij een belangrijke rol:
• geef richting – laat medewerkers weten waar de organisatie naartoe beweegt en wat dat van hen vraagt.
• geef ruimte – geef medewerkers genoeg tijd om aan hun duurzame inzetbaarheid te werken.
• geef ruggensteun – ondersteun hen met HR-instrumenten, een coachende manier van leidinggeven en een positieve leercultuur.
De Interventiekaart eigen regie biedt ruim 30 interventies, waarmee werkgevers – vanuit genoemde drie R’en – de eigen regie van hun medewerkers kunnen bevorderen.
Waarom focus op duurzame inzetbaarheid?
De wereld van werk verandert. Of het nu gaat om ontwikkelingen als corona, Brexit, de veranderende machtsverhoudingen tussen Amerika en China en binnen Europa of om automatisering en digitalisering. Of het nu gaat om langer moeten doorwerken, een krappere arbeidsmarkt, de veranderende werk-/privébalans of veranderingen in de manier van samenwerken. In alle gevallen verandert werk.
Het is in het belang van de werkende en ook zijn verantwoordelijkheid om aansluiting te houden met de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd heeft de werkgever belang bij de beschikbaarheid van competente, fitte en gemotiveerde werknemers, die optimaal bijdragen aan een flexibele en productieve organisatie. Met maatwerk op bedrijfsniveau is het belang van zowel werkenden als werkgevers het beste gediend.
Hier vindt u alle informatie over de overheidssubsidie Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (DIEU) voor sectoren.
Hoe ontwikkelt u beleid om de duurzame inzetbaarheid van werkenden te bevorderen?
De ondernemingsdoelstellingen zijn het uitgangspunt van duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Afgeleiden van de ondernemingsdoelstellingen zijn productiviteit, flexibiliteit en bemensing en de (verwachte) knelpunten hieromtrent.
Wilt u beleid ontwikkelen met als doel fitte medewerkers in een fitte organisatie? Klik dan hier voor onze integrale aanpak duurzame inzetbaarheid
-
Werknemers missen kansen rond eigen ontwikkeling
Eén derde van de Nederlandse werknemers heeft de beschikking over een eigen keuzebudget. Zij laten volgens hun werkgevers echter veel kansen liggen bij het gebruiken van dat geld. Dat is de belangrijkste conclusie van onderzoek van AWVN naar beschikbaarheid en gebruik van duurzame-inzetbaarheidsbudgetten.
-
Het 4-stappenmodel duurzame inzetbaarheid
Hoe zorg je ervoor dat medewerkers ook echt met de eigen duurzame inzetbaarheid aan de slag gaan?
Het 4-stappenmodel bestaat uit de stappen inzicht (het inzicht dat er iets moet veranderen), intentie (de wil om te veranderen), actie (de verandering inzetten) en volhouden – want dan is onbewust gedrag vervangen door bewust, nieuw gedrag. Pas als het nieuwe gedrag dusdanig is geïncorporeerd dat het onbewust gedrag wordt, is de ontwikkeling voltooid.
Klik hier voor meer informatie over het 4-stappenmodel duurzame inzetbaarheid
-
Demotie en duurzame inzetbaarheid
Het is zowel voor de medewerker als de werkgever belangrijk dat de juiste medewerker op de juiste plaats zit. Als een medewerker werkzaamheden die bij de huidige functie horen niet meer aankan, is het zaak samen te bekijken wat de medewerker nog wel kan. Het streven is immers om medewerkers lang en gezond inzetbaar te houden. Demotie gaat over het aanpassen van een functie en de bij behorende arbeidsvoorwaarden aan de inzetbaarheid van de medewerker.
-
Praktijkvoorbeelden ter inspiratie
MKB Nederland Bedrijfsscan duurzame inzetbaarheid bij meer dan 100 mkb’ers
Stoof Uitzendsector experimenteert met Tiptrack
MODINT Van visie tot concrete aanpak
UCC Coffee Duurzaam product, duurzaam werken
Transportonderneming Duurzame inzetbaarheid leeft niet onder onze medewerkers
Bloemenveiling Duurzaam inzetbaar? Da’s voor de werkgever, ik doe gewoon mijn werk
APG ‘Samen’ kenmerkt de aanpak van duurzame inzetbaarheid bij APG -
Dienstverlening op het gebied van duurzame inzetbaarheid
- Integrale aanpak duurzame inzetbaarheid
- Gezondheidsbeleid
- Opleiding en ontwikkeling
- Talentmanagement
- Medewerkersenquête
- Netwerk vitaliteit en gezondheid
- Dienstroosters
- Medewerkers regisseren hun eigen loopbaan (Tiptrack)
- 4-stappenmodel duurzame inzetbaarheid
- Sociale partners samen vóór duurzame inzetbaarheid (SPDI)
- Competentiemanagement