Prinsjesdag is dit jaar op dinsdag 17 september 2024. De regering maakt dan de Rijksbegroting voor 2025 bekend. Het beleid dat uit de Rijksbegroting voortvloeit, kan gevolgen hebben voor u als werkgever.
Om te voorkomen dat u de hele begroting uit moet pluizen, komt AWVN na Prinsjesdag met een duidelijke analyse met daarin een overzicht van de belangrijkste plannen en voorstellen. Zo weet u als werkgever precies waar u aan toe bent.
Van Rijksbegroting tot miljoenennota: wat kunt u rond Prinsjesdag op deze pagina verwachten?
Op Prinsjesdag publiceert AWVN de volgende informatie voor werkgevers:
- Een eerste reactie op de plannen van de regering
- Een samenvatting van de belangrijkste plannen voor werkgevers
- Wat u als werkgever moet weten over de nieuwste CPB-raming
Hieronder vindt u de belangrijkste updates tot nu toe:
De Nederlandse economie groeit weer, maar het herstel blijft naar verwachting fragiel. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt voor 2024 een kleine stijging van 0,6%. De verwachting is dat de stijging wordt doorgezet met 1,6% groei in 2025. Dit is te lezen in de concept-Macro Economische Verkenning 2025.
Ook de koopkracht neemt volgens de voorspellingen van het CPB verder toe. Mede dankzij de cao-loongroei en de lastenverlichting vanuit de overheid verwacht het CPB dat de koopkracht in 2025 boven het niveau van 2021 uitkomt. De aanhoudende loongroei heeft ook een neveneffect: het is een van de hoofdoorzaken van de traag dalende inflatie. De eerdere voorspelling dat de inflatie zou uitkomen op 2,9% is daardoor bijgesteld naar 3,6%.
Tegenover de positieve cijfers over de economie en koopkracht zien de ramingen van het CPB over de overheidsfinanciën er minder florissant uit. De berekeningen van het CPB laten zien dat het begrotingstekort de komende jaren aanzienlijk hoger uitkomt dan afgelopen jaar: dicht tegen de afgesproken -3% van het bbp. Dit houdt in dat de overheid bij eventuele tegenvallers in de toekomst bezuinigingen moet doorvoeren.
Op Prinsjesdag komt het CPB naar buiten met de Macro Economische Verkenning 2025 (MEV). Hierin zijn de plannen van het kabinet die gepresenteerd worden op Prinsjesdag verwerkt. Er zal dan waarschijnlijk minder aandacht uitgaan naar koopkrachtmaatregelen dan in voorgaande jaren, gezien de voorspelde koopkrachtontwikkeling. Desalniettemin blijft het een spannende financiële puzzel gezien de voorspellingen voor de overheidsfinanciën van het CPB. Als de c van concept van de MEV wegvalt, wordt meer duidelijk over hoe de puzzel gelegd moet worden.
Wilt u meer weten over de CPB-cijfers in relatie tot de cao-lonen? Download dan de laatste Cao-info en blijf op de hoogte van de laatste actualiteiten in cao-land.
Wilt u graag uitgebreid bijgepraat worden over de belangrijkste plannen voor werkgevers? Dan kunt u deelnemen aan één van de netwerkbijeenkomsten rondom Prinsjesdag. Bekijk onderstaand overzicht voor meer informatie en aanmelden.
Wilt u meer weten over de (economische) ontwikkeling? Via onderstaande knoppen heeft u toegang tot verschillende dashboards in ons dataportaal.
Tweede Kamerverkiezingen
Bekijk ook onze pagina over de Tweede Kamerverkiezingen