woensdag 20 januari 2021

Invoering avondklok. Werk onder voorwaarden uitgezonderd

Vanaf zaterdag 23 januari krijgt Nederland te maken met een avondklok, die tussen 21.00 uur en 4.30 uur van kracht is. Het kabinet voert de avondklok in in het kader van de extra maatregelen om met name aan de Britse variant van het coronavirus het hoofd te kunnen bieden.

Tot woensdag 10 februari 2021 04:30 uur is het dan verboden om zonder geldige reden je op straat te begeven tussen 21:00 en 04:30 uur. De ingangsdatum voor de avondklok is zaterdag 23 januari 2021. Het demissionaire kabinet wilde de avondklok al om 20.30 uur laten ingaan, maar daar ging de Tweede Kamer niet mee akkoord. Na het debat over extra maatregelen op donderdag 21 januari is dit een halfuur opgeschoven, naar 21.00 uur.

De avondklok houdt een verbod in om naar buiten te gaan tussen 21.00 uur en 4.30 uur, behalve bij een geldige reden, waaronder werk. Geen geldige reden? Dan volgt er een boete van € 95. Supermarkten en afhaallocaties voor de horeca moeten hun deuren rond 20.15 uur sluiten.

Uitzonderingen, onder andere voor werk

Het kabinet maakt enkele uitzonderingen op de avondklok, onder andere voor mantelzorg, calamiteiten, uitvaarten, en ook voor werk. Mensen die naar buiten gaan, moeten wel het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben. Wie zich vanwege werk na de avondklok op straat begeeft, moet ook een werkgeversverklaring kunnen tonen. Daarvoor wordt een standaardverklaring online geplaatst op de website van de overheid. Deze kan worden gedownload en geprint. Zelfgemaakte formulieren zijn niet geldig! AWVN komt om die reden niet met voorbeeldformulieren. Download de formulieren op de site van de Rijksoverheid.

Geen formulieren zijn nodig bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland (mits aantoonbaar door bijvoorbeeld een vervoersbewijs) en het uitlaten van een hond. Politie, brandweer, ambulancepersoneel en internationaal goederenvervoer zijn uitgezonderd van de avondklok en hebben eveneens geen formulier nodig om de straat op te gaan.

Werk thuis, tenzij het niet anders kan

Hoewel werk in principe uitgezonderd is van de avondklok, blijft gelden dat iedereen zoveel mogelijk thuis werkt. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen.

De lockdown en het langdurige thuiswerken vallen werknemers en werkgevers zwaar. Toch is de enige weg naar het versoepelen van de maatregelen om nu zo goed mogelijk de maatregelen op te volgen. Het is dus niet de bedoeling dat mensen naar het werk gaan om collega’s of klanten te zien. Werkgevers moeten ervoor blijven zorgen dat werknemers die thuis kunnen werken dat ook daadwerkelijk doen. AWVN blijft haar leden en de daar werkzame werknemers actief oproepen om zich aan het thuiswerkadvies te houden.

Geen coronaverlof

Het kabinet erkent de problemen van werkende ouders en de impact die dit niet alleen op mensen zelf, maar ook op bedrijven heeft. Overwogen is om coronaverlof voor werkende ouders in te voeren. Daarover is de afgelopen dagen ook met werkgevers- en werknemersorganisaties overlegd. Toch komt het coronaverlof er voorlopig niet, omdat de maatregel volgens het kabinet zeer lastig uitvoerbaar is.

Overige maatregelen

Verder is het dringende advies van het kabinet op het gebied van reizen om in Nederland te blijven. Ga niet op reis en boek geen reizen die in de periode tot en met 31 maart plaatsvinden. Daarnaast komt er, vooralsnog voor een maand, een vliegverbod voor het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en geheel Zuid-Amerika.

Voor bepaalde groepen reizigers uit landen buiten de EU geldt al sinds maart een inreisverbod. Het kabinet heeft besloten de lijst met uitzonderingen op dit verbod in te korten. Dit betekent dat zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden die voor kort verblijf komen Nederland niet meer mogen inreizen.

Alle reizigers uit hoogrisicogebieden die per vliegtuig of schip naar Nederland komen moeten een vlak voor vertrek naar Nederland afgenomen negatieve sneltest kunnen tonen. Zij moeten bovendien 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland.

Deze overige maatregelen gaan in op zaterdag 23 januari 2021 om 00:01 uur.

Kijk voor verdere informatie op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

0 reacties