Groene arbeidsvoorwaarden

Steeds meer organisaties willen een positieve impact maken op het klimaat en milieu. Het vergroenen van (al bestaande) arbeidsvoorwaarden is daarbij een goed middel. AWVN ziet verduurzaming als hét volgende thema op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Op deze pagina leest u wat de voordelen van vergroening zijn, wat u kunt doen en waarom het loont om nu alvast te beginnen.

Start met vergroenen

AWVN heeft een standaardonderzoek ontwikkeld waarmee u op eenvoudige wijze snel inzicht kunt krijgen in de voorkeuren van uw werknemers als het gaat om groene arbeidsvoorwaarden.

Meer informatie

Voordelen groene arbeidsvoorwaarden

Groene arbeidsvoorwaarden brengen diverse voordelen met zich mee, zowel voor werkgevers als werknemers. Werkgevers die groene arbeidsvoorwaarden omarmen, zijn  aantrekkelijker voor werknemers die een sterke nadruk leggen op duurzaamheid. Daarnaast kunnen zowel werknemers als werkgevers kosten besparen door de verduurzaming van arbeidsvoorwaarden. Zo kunnen reiskosten en -vergoedingen bijvoorbeeld worden teruggebracht door minder vaak naar het werk te reizen of om te kiezen voor duurzame vervoersmiddelen.

Als u nu al aan de slag gaat met groene arbeidsvoorwaarden, is de kans groot dat u goed bent voorbereid op nieuwe wet- en regelgeving in de nabije toekomst. Benieuwd naar wat u nu al kan doen? Bekijk onze inspiratiegids hieronder voor mooie voorbeelden en praktische tips.

Groene arbeidsvoorwaarden

Voorbeelden en handige tips

Groene arbeidsvoorwaarden

Groen werkgeverschap neemt een vlucht. Steeds meer organisaties willen een positieve bijdrage leveren aan het klimaat en milieu. Zij gaan hierin verder dan alleen het verduurzamen van de bedrijfsvoering. Wat zijn groene arbeidsvoorwaarden eigenlijk, welke voordelen bieden ze en waar moet u als werkgever op letten?

Groene arbeidsvoorwaardenVijf domeinen groen werkgeverschap

Groen werkgeverschap kan binnen vijf domeinen worden toegepast. Benieuwd welke dit zijn? Ze worden hieronder allemaal apart uitgelicht.
Daarnaast vindt u in de inspiratiegids per domein praktijkvoorbeelden van groene arbeidsvoorwaarden.

1. (T)huis

Steeds meer werkgevers helpen medewerkers met het verduurzamen van hun woning. Dit is niet alleen een duidelijk signaal dat u als werkgever waarde hecht aan duurzaamheid, maar het helpt medewerkers ook met het besparen op vaste lasten. Dit draagt vervolgens bij aan het wegnemen van geldzorgen van werknemers wat weer bijdraagt aan hun vitaliteit en productiviteit.

Klimaatbudget

Als werkgever kunt u werknemers helpen bij de verduurzaming van hun woning door het beschikbaar stellen van een klimaatbudget. Met dit budget kunnen werknemers bijvoorbeeld hun woning isoleren, zonnepanelen aanleggen, dubbel glas plaatsen of duurzaam witgoed aanschaffen. Een bekend voorbeeld is het klimaatbudget van Achmea. Werknemers kunnen voor €2.500 netto bijvoorbeeld de woning isoleren, zonnepanelen leggen of duurzaam witgoed aanschaffen.

2. Mobiliteit

Steeds meer organisaties zijn bewust bezig met het stimuleren van duurzamere reisopties om CO2-uitstoot te reduceren.

Meer fietsen en lopen

Werknemers kunnen de uitstoot van reizen reduceren door minder vaak de auto te pakken voor korte afstanden en juist meer te fietsen of te lopen. Om dit te stimuleren verstrekt KPN een hogere reiskostenvergoeding voor de fiets dan voor de auto. Ook zijn er veel werkgevers die een (elektrische) fiets aanbieden via de werkkostenregeling (wkr).

Reizen met het openbaar vervoer

Het vergoeden van reizen met het openbaar vervoer is ook een manier om medewerkers te stimuleren vaker de trein pakken in plaats van de auto. De treinen van de NS rijden volledig op groene stroom. Hierbij is wel een aandachtspunt dat de kantoorlocatie goed bereikbaar moet zijn met het OV.

Elektrische leasevloot

Gelet op mogelijke nieuwe wetgeving doet u er als werkgever goed aan om nu al aan de slag te gaan met het elektrificeren van de leasevloot, bijvoorbeeld door nieuwe leaseauto’s uitsluitend elektrisch te laten zijn. Hierbij is het ook belangrijk om voldoende laadpalen op de parkeerplaats te hebben.

Thuiswerken

Het meest effectief is het verminderen van reizen in het geheel en werkgevers vaker thuis te laten werken. Tijdens de coronacrisis zagen we hoe effectief dit was. Files waren immers bijna verdwenen. Door het verstrekken van een thuiswerkvergoeding en medewerkers te helpen met het inrichten van hun thuiswerkplek wordt het aantrekkelijk om thuis te werken. Ook de thuiswerkplek zelf kan duurzaam worden ingericht, bijvoorbeeld door middel van een bruikleenconstructie om meubels te hergebruiken.

3. Kantoor

De kantooromgeving is uw visitekaartje. Door het bedrijfspand, de inrichting en de faciliteiten te verduurzamen, kunt u de groene waarden van de organisatie zichtbaar uitdragen richting werknemers en bezoekers. Bovendien kunnen deze groene investeringen ook kostenbesparingen met zich meebrengen.

Bedrijfspand

Er zijn verschillende manieren waarmee u als werkgever het bedrijfspand zichtbaar en onzichtbaar kan verduurzamen. Het energielabel C is sinds 2023 verplicht voor kantoren. Denk bijvoorbeeld aan isoleren, duurzame ledverlichting en/of het opwekken van groene stroom door zonnepanelen op het dak te monteren. Deze manieren van verduurzaming helpen bij het verminderen van het gebruik van bijvoorbeeld gas en elektriciteit en beperken de bijbehorende vaste lasten.

De elektriciteit die opgewerkt wordt met zonnepanelen, kan gebruikt worden als voeding voor elektronica en/of laadpalen. Het aanleggen van groene daken is ook een zichtbare manier om bij te dragen aan wateropvang en het buitenhouden van warmte en is van betekenis voor insecten (biodiversiteit!).

Inrichting

Niet alleen het bedrijfspand, maar ook de inrichting kan groener en duurzamer. Steeds meer architectenbureaus die zich richten op kantoorinrichting, bieden circulair kantoormeubilair. Dit zijn meubels die uit hergebruikte materialen bestaan of die zelf goed te recyclen en her te gebruiken zijn. Ook repareren in plaats van vervangen zorgen voor groene impact en besparingen.

Biologische/vegetarische lunch en/of catering

Uit onderzoek van AWVN blijkt dat bijna één op de drie werkgevers die bezig zijn met verduurzaming, een biologische/vegetarische lunch en/of catering aanbieden op locatie. Minder vlees en meer biologisch voedsel eten, kan de uitstoot terugdringen die met voedselproductie gepaard gaat.

4. Sociaal

Bij de sociale component van groen werkgeverschap draait het om de waarden rond duurzaamheid die je als werkgever deelt met uw werknemers. Hierbij is het belangrijk dat je als werkgever laat zien dat je waarde hecht aan duurzaamheid en werknemers tijd en ruimte geeft om duurzame keuzes te maken.

Het gaat bijvoorbeeld om een verlofdag voor het verrichten van vrijwilligerswerk met een groen oogmerk. Of om het geven van extra vakantiedagen wanneer een medewerker ervoor kiest om voor vakantie niet het vliegtuig of de auto te pakken, maar de trein of fiets.

5. Financieel

In het beloningsbeleid zijn er mogelijkheden om als werkgever groene keuzes te maken en deze vervolgens te stimuleren onder werknemers.

Pensioenen groen beleggen

Het pensioen is misschien wel de belangrijkste arbeidsvoorwaarde na het salaris. Als werkgever kunt u bepaalde keuzes maken in de investeringen die gedaan worden met de pensioenpot. Zo kunt u besluiten om zaken te doen met een pensioenfonds met een focus op duurzaamheid, en bijvoorbeeld niet investeert in de fossiele industrie.

Duurzaamheidsdoelen in variabele beloning

Veel werkgevers hebben een winst- en/of resultaatafhankelijke beloning in het beloningsbeleid. Een resultaatafhankelijke beloning is een collectieve vorm van variabele beloning, waarbij in principe alle werknemers delen bij goede prestaties van de organisatie. Naast het opnemen van operationele doelen is het ook mogelijk om organisatiedoelstellingen op te nemen in deze regelingen.

Hierbij gaat het bijvoorbeeld om hogere klanttevredenheid, minder verzuim en dus ook duurzaamheidsdoelstellingen. Denk bijvoorbeeld aan het reduceren van de CO2-uitstoot of het de elektrificeren van bedrijfsvoertuigen. Dit kan bijdragen aan een hogere motivatie onder werknemers om bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de organisatie, omdat zij hier zelf van meeprofiteren wanneer deze behaald worden.

Doneren aan een groen doel

Als werkgever kunt u werknemers helpen bij het doneren van een deel van hun salaris, bijvoorbeeld de eindejaarsuitkering of een vakantiedag, aan een goed (groen) doel. Een bekend initiatief hiervoor is The Social Handshake. Ook het kerstpakket wordt steeds vaker verduurzaamd en als werkgever kunt u werknemers ook de mogelijkheid geven om de waarde van het kerstpakket te doneren aan een groen doel. Vaak valt hiermee een belastingvoordeel te halen voor werknemers.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden