Jan-Willem Siebers: ‘Thuis of kantoor? Streven is fifty-fifty’

Het nieuwe jaar ligt als een onbeschreven blad voor ons, een mooi moment voor reflectie. Jan-Willem Siebers, directeur van de onderzoeks- en adviesbureaus Panteia en MuConsult, blikt terug op het voorbije jaar én vooruit naar het nieuwe jaar.

Wat was het hoogtepunt van 2021?
Het was een heel goed jaar voor beide bedrijven. Ik ben blij met de flexibiliteit van onze medewerkers. Thuiswerken, voortdurend achter een scherm zitten, sommige mensen moeten ook nog thuisonderwijs geven en opvang regelen voor de kinderen: iedereen blijkt toch steeds maar weer in staat om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden. In deze tijd zijn we ons er wel van bewust dat we extra moeten investeren in de onderlinge banden. Daarom organiseren we bijvoorbeeld wandelafspraken en online borrels of een pubquiz.

En het dieptepunt?
Een dieptepunt wil ik het niet noemen, maar door de coronacrisis stokt de besluitvorming bij onze internationale opdrachtgevers. Panteia is ook actief buiten Nederland en de EU. Daar werken we bijvoorbeeld voor instellingen als de Wereldbank, Europe Aid en de African Development Bank. Bij dit soort opdrachten treedt nu vertraging op, maar 2021 was wel beter dan 2020.

Hoe pakken Panteia en MuConsult het hybride werken aan?

Als het thuiswerkadvies straks wordt versoepeld, gaan we toe naar een mix van thuis en kantoor, van online en fysiek. Het streven is fifty-fifty, waarbij de precieze verdeling afhankelijk is van de persoonlijke en woonomstandigheden van de medewerkers. In ons vak is het prettig als de adviseurs en onderzoekers regelmatig fysiek samenkomen. Creativiteit, expertise en interactie komen over het algemeen gemakkelijker tot bloei in gezelschap dan wanneer je alleen bent. Veel ideeën ontstaan zomaar, tijdens spontane ontmoetingen. Door de medewerkers samen te brengen, stimuleren we het toeval. Bovendien hebben mensen het soms ook nodig om hun successen te vieren, hun zorgen te uiten of hun frustratie kwijt te kunnen – en dat gaat ‘in het echt’ beter dan via het scherm.

Wat heeft u geleerd van corona?
Dat de nieuwe manier van werken voordelen heeft voor de individuele medewerkers én voor het bedrijf. Thuiswerken is goed voor de werk-privébalans – een van de uitdagingen van deze tijd. En als de medewerkers goed in hun vel zitten, is dat ook goed voor de organisatie. Zeker voor bedrijven als die van ons, waar de mensen het belangrijkste kapitaal zijn. Zelf vind ik het ook fijn om twee dagen per week thuis te werken. Dan kan ik mijn kinderen naar school brengen, bijvoorbeeld.

Ik ben heel benieuwd of werkend Nederland straks weer teruggaat naar het oude normaal. Veel mensen zijn toch gewoontedieren. Wij moedigen onze medewerkers in ieder geval aan om hierin bewuste keuzes te maken. Niet op maandagochtend samen met de rest van Nederland de file of de trein induiken, maar de eerste afspraak online maken. En dan later in alle rust richting kantoor gaan.
Verder hebben we geleerd dat het mogelijk is om een deel van de interviews voor ons onderzoekswerk digitaal af te nemen. Dat creëert rust en ruimte, zowel bij ons als bij de mensen die we interviewen.

Wat wordt hét HR-thema voor 2022?

Ten eerste: vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Bij Panteia en MuConsult werken de mensen met hun hoofd; de cognitieve en mentale belasting is groot. Het is belangrijk om klachten al bij de eerste signalen te herkennen en op tijd in te grijpen. Dan voorkom je dat mensen langdurig uitvallen met een burn-out. Daarom zorgen wij voor bewustwording bij de medewerkers en investeren in coaching en begeleiding.
Ten tweede: de krapte op de arbeidsmarkt. Tot nu toe lukt het goed om jong talent aan te trekken, waarschijnlijk ook omdat wij ons bezighouden met relevante maatschappelijke vraagstukken. Lastiger is het met de senior medewerkers. Het liefst leiden we die zelf op, maar omdat we groeien, willen we ook goede mensen van buiten aantrekken. Komend jaar leggen we dus de focus op werving, recruitment en arbeidsmarktcommunicatie.

Heeft u goede voornemens?
Daar ga ik straks onder de kerstboom eens rustig over nadenken. De laatste weken van het jaar zijn altijd een eindsprint. Tijdens de kerstborrel – die we dit jaar voor de tweede achtereenvolgende keer niet hebben in fysieke vorm – zeggen wij altijd tegen de medewerkers: neem even echt vrij en maak ruimte voor reflectie. Zelf doe ik dat ook tijdens deze vakantie. Ik kijk ernaar uit.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden