Sinds 2019 werken we met verschillende partijen samen aan het project Werkgeversfocus op mensen met een psychische kwetsbaarheid. Hierdoor kregen werkgevers meer inhoudelijke kennis over dit thema en weten partijen als UWV en ggz beter hoe werkgevers ondersteund kunnen worden bij het aannemen en aan het werk houden van mensen met een psychische kwetsbaarheid. In een bestuurlijk overleg onder leiding van demissionair staatssecretaris Blokhuis (SZW) is besloten deze samenwerking voort te zetten.
En dat doen we met een gezamenlijk doel. Hoewel er al plaatsingen zijn gerealiseerd, leggen we dit jaar de focus op een forse groei van het aantal matches. Zodat meer mensen die eraan toe zijn om vanuit ggz aan het werk te gaan, ook daadwerkelijk die kans krijgen.
Door de coronacrisis realiseren we ons beter dan ooit hoe belangrijk mentale gezondheid is. Ook werkgevers worden zich steeds bewuster van de rol die zij hierin kunnen spelen. AWVN-directeur Raymond Puts nam vorige week nog een videoboodschap op over het belang van het bespreekbaar maken van de mentale gezondheid op de werkvloer en hoe wij samen werkgevers hierin ondersteunen.
Op dit moment zijn we in 20 arbeidsmarktregio’s met dit thema aan de slag. Midden-Utrecht is één van de regio’s waar werkgevers en partijen als het WSP en de ggz al een tijd samenwerken om voor meer mensen met een psychische kwetsbaarheid de weg naar werk te versoepelen. In deze infographic is goed te zien hoe dit proces er de afgelopen twee jaar uit heeft gezien, welke knelpunten er werden ervaren en welke lessen we hieruit kunnen trekken. Dit zijn waardevolle inzichten waarmee we ook de samenwerking in andere regio’s kunnen verbeteren.
Op zoek naar concrete handvatten en praktische tips om mentale gezondheid op de werkvloer bespreekbaar te maken en te werken aan de preventie van uitval door psychische klachten? Neem dan een kijkje in onze vernieuwde handreiking! In vier fases wordt uiteengezet wat leidinggevenden, HR-professionals en collega’s zelf kunnen doen om actief in te zetten op preventie, maar ook welke hulplijnen zij kunnen inschakelen. Denk aan links naar handige websites als de ggz-appwijzer.
Wilt u weten wat er in uw regio gebeurt rondom dit thema? Neem dan contact op met Lisa Molenaar. Ook als er in uw organisatie iets speelt rondom de mentale gezondheid van medewerkers, horen we het graag. We kunnen u ongetwijfeld verder helpen.