Werkgeversfocus op mensen met een psychische kwetsbaarheid
In dit project verzamelen we samen met De Normaalste Zaak kennis en ervaringen, om helder te krijgen hoe werkgevers ondersteund kunnen worden bij het aannemen van iemand met een psychische kwetsbaarheid. Dit project sluit aan bij de samenwerkingstrajecten tussen GGZ en Werk & Inkomen, die in 2019 in 31 arbeidsmarktregio’s gestart zijn.
Handreiking
Bekijk hier de handreiking Preventie uitval door psychische klachten
Agenda
Hier vindt u de agenda van onze praktijktafels Preventie uitval door psychische klachten
-
Vanaf 2020: twintig regionale projecten
Op basis van eerdere uitkomsten volgen we in twintig arbeidsmarktregio’s het proces van matching, plaatsing en duurzame begeleiding van mensen met een psychische kwetsbaarheid bij zo’n vijftien tot twintig werkgevers. De focus is – als gevolg van de coronacrisis – meer op de preventie van uitval van medewerkers komen te liggen. Omdat hierdoor de kans op psychische klachten toeneemt, ook bij mensen die voorheen geen klachten hadden. Hier benoemen we 12 redenen.
We ontwikkelden op basis van de Praktijktafel Preventie eind januari 2020 en de beschikbare informatie vanuit professionele partijen een handreiking die werkgevers helpt om ziekteverzuim door psychische klachten te verminderen of zelfs te voorkomen.Bekijk hier de handreiking Preventie uitval door psychische klachten
Informatie over (de organisatie van) online praktijktafels Preventie:
Flyer praktijktafel Preventie (werkgevers)
Flyer praktijktafel PreventieInformatie over meedoen met de pilot – voor werkgevers en partijen in de arbeidsmarktregio (AMR):
Brochure voor werkgevers
Brochure voor GGZ-instellingen, UWV’s, gemeenten en WSP’s
Stroomschema regiobegeleiding op hoofdlijnen -
2019: onderzoek, pilots en ondertekenen convenant
Praktijkervaringen in 5 regio’s
Begin 2019 is AWVN in vijf arbeidsmarktregio’s (Achterhoek, Drenthe, Friesland, Midden-Utrecht en Zuid-Kennemerland & IJmond) een pilot gestart voor meer werkgeversfocus op mensen met een psychische kwetsbaarheid. Doel van de pilots is inzicht te krijgen in wat werkgevers nodig hebben om tot (meer) duurzame plaatsingen van mensen met een psychische kwetsbaarheid te komen. Ervaringen, knelpunten en succesfactoren ophalen. In iedere regio worden gedurende één jaar 15 à 20 werkgevers gevolgd.
Hier vindt u de uitkomsten en geleerde lessen van deze pilotfase.
Lees het verhaal van Ustal: “Niet de werknemer, maar het werk passen we aan”Eerste stap
In deze fase van het project ‘psychische kwetsbaarheid’ hebben we gesprekken gevoerd met verschillende partijen, o.a. UWV, gemeenten, GGZ, cliëntorganisaties en werkgevers. Hieronder de output hiervan, die hebben we ingezet bij de pilots:- Inzicht in de doelgroep
- Observaties van werkgevers over werknemers met een psychische kwetsbaarheid
- Model psychische kwetsbaarheid – Dit model schetst het proces van (duurzame) plaatsing van een werknemer met een psychische kwetsbaarheid vanuit alle verschillende stakeholders.
oktober 2018
Onderzoek van Berenschot heeft uitgewezen, dat werkgevers minder snel bereid zijn om een werkzoekende met een psychische kwetsbaarheid aan te nemen dan iemand met een andere arbeidsbeperking.
Convenant
AWVN heeft zich aangesloten bij het convenant om mensen met een psychische kwetsbaarheid aan duurzaam werk te helpen.
Surf eens door de site van het convenant, daar vindt u aansprekende praktijkverhalen, informatie en tips, ook van en voor werkgevers.