Aandacht voor psychische kwetsbaarheid op de arbeidsmarkt

Uit onderzoek blijkt dat werkzoekenden met een psychische kwetsbaarheid tot 7 keer moeilijker aan een baan komen. Ontzettend zonde, voor zowel de werkzoekende als voor de werkgever die gemotiveerde medewerkers misloopt. Op deze pagina kunt u als werkgever kennis opdoen over het thema ‘werken met een psychische kwetsbaarheid’ en ziet u wat u kunt doen om mensen met een psychische kwetsbaarheid aan het werk te helpen en te houden.

AWVN-directeur Raymond Puts over het thema mentale gezondheid en de rol van werkgevers:

‘Werk als medicijn’; van GGZ naar werk

Werk maakt de mens gelukkiger. Mits het een passende baan betreft. Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid kun je zelfs stellen dat arbeid als medicijn fungeert. Werk verbetert de fysieke en mentale gezondheid, zo blijkt uit onderzoek.

AWVN onderstreept dan ook het maatschappelijke belang van duurzaam werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. In 2019 tekenden we het convenant Sterk door Werk om samen met partijen als UWV, Divosa en De Nederlandse ggz de re-integratie van mensen met een psychische kwetsbaarheid te bevorderen.

Momenteel werken we in het project Hoofdzaak Werk aan een belangrijk doel: dat er voor iedereen met een psychische kwetsbaarheid passende begeleiding naar werk beschikbaar is en dat ook werkgevers de juiste ondersteuning krijgen om deze kandidaten aan te nemen en aan het werk te houden.

Praktijkvoorbeelden van werken met een psychische kwetsbaarheid

De afgelopen jaren hebben we in twintig arbeidsmarktregio’s het proces van matching, plaatsing en duurzame begeleiding van mensen met een psychische kwetsbaarheid gevolgd. We hebben hierdoor een goed beeld gekregen van wat er nodig is qua samenwerking en welke ondersteuning werkgevers nodig hebben.

De persoonlijke ervaringen van werkgevers hielpen daarbij. Hier verzamelen we interviews met werkgevers die wellicht ook u kunnen inspireren.

 

Regionale samenwerking in de praktijk

Midden-Utrecht is één van de regio’s waar we de samenwerking hebben opgezocht, geëvalueerd en verbeterd. In onderstaande infographic (pdf) laten we de learnings zien.

Verbreed je kennis over het thema psychische kwetsbaarheid

‘Psychische kwetsbaarheid’ is een breed en abstract begrip. Wat houdt het eigenlijk in?

Wat betekent ‘psychische kwetsbaarheid’?

Het is een containerbegrip voor verschillende aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen, een burn-out, verslaving en stoornissen in het autistisch spectrum. Het enige wat vaststaat, is dat ieder mens anders is en iedere aandoening anders is. Dat geldt dus ook voor de mate waarop een psychische kwetsbaarheid iemands leven beïnvloedt; van zwaar tot licht en van vaak tot soms. Met de juiste begeleiding is er alsnog vaak een duurzame arbeidsrelatie mogelijk.

Lees ook:
Informatieblad Inzicht in psychische kwetsbaarheid

Wat is stigma?

Bijna de helft van de Nederlanders krijgt op enig moment in zijn of haar leven te maken met een psychische kwetsbaarheid. Toch rust er een taboe op. Mede door hardnekkige vooroordelen krijgen mensen te maken met stigmatisering en uitsluiting, ook op de arbeidsmarkt.

Voorbeelden van (onterechte) stigmatiserende labels:
“Mensen die een burn-out hebben gehad blijven altijd een beetje labiel”
“Jij hebt autisme, toch? Waar heb jij dan een extreme obsessie voor?”
“Iemand die bipolair is, zal zich wel vaak ziekmelden”

Mensen denken graag in hokjes en het is belangrijk om daar bewust van te zijn. Hoe opener iemand is over zijn of haar aandoening, hoe makkelijker het voor u wordt om vooroordelen opzij te zetten. Als werkgever kunt u openheid niet afdwingen, maar wél aanmoedigen. Door een veilige werkomgeving te creëren en ook door zelf open te zijn over uw eigen worstelingen.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden