donderdag 20 augustus 2020

Bereid u nu al voor op subsidieregeling DIEU

Via de subsidieregeling Duurzaam Inzetbaar Eerder Uittreden (DIEU) komt tussen juni 2021 en december 2025 voor sectoren 960 miljoen euro beschikbaar om duurzame inzetbaarheid te bevorderen en eerder uittreden via een RVU-vrijgesteld bedrag te faciliteren.

De afspraken in het Pensioenakkoord rond duurzame inzetbaarheid en eerder stoppen met werken zijn o.a. uitgewerkt in de subsidieregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (DIEU).

DIEU is nog een conceptregeling, toch is het belangrijk voor sectoren om nu al ideeën te vormen over hoe deze subsidieregeling in te zetten. Via DIEU komt tussen juni 2021 en december 2025 voor sectoren 960 miljoen euro beschikbaar om een impuls te geven aan de duurzame inzetbaarheid van alle werknemers en om eerder uittreden financieel te ondersteunen voor oudere medewerkers die het niet volhouden tot de AOW-leeftijd.

DIEU: hoe en wat?

Alleen sectoren kunnen een subsidieaanvraag indienen, individuele bedrijven dus niet.
In januari 2021 start de analysefase, waarin sectoren 20.000 euro subsidie kunnen aanvragen om de knelpunten in kaart te brengen en een actieplan op te stellen.
Vervolgens stelt het ministerie van SZW vier tijdvakken open voor het aanvragen van subsidie voor een impuls aan duurzame inzetbaarheid in sectoren en om eerder stoppen met werk te faciliteren. Het eerste tijdvak start in juni 2021.
Een subsidieaanvraag in het kader van DIEU bedraagt minimaal 250.000 euro. Wanneer de sector subsidie aanvraagt voor duurzame inzetbaarheid én eerder stoppen, mag 75% van de subsidie besteed worden aan eerder stoppen en 25% aan duurzame inzetbaarheid. Bij duurzame inzetbaarheid is de helft van de kosten subsidiabel en bij eerder stoppen een kwart van de kosten.

Ondersteuning door AWVN en vakbonden

AWVN kan sectoren ondersteunen bij de analyse, subsidieaanvraag en uitvoering van het actieplan.
We trekken voor het thema duurzame inzetbaarheid binnen bedrijven al enkele jaren samen met FNV en CNV op in SPDI – Sociale Partners samen voor Duurzame Inzetbaarheid. Dit levert veelal een breed draagvlak op bij directie en medewerkers. We bieden sectoren de mogelijkheid om voor de DIEU-regeling ook gebruik te maken van SPDI.

Meer weten?
Meer informatie over de subsidieregeling DIEU vindt u op de site van AWVN.
• AWVN-leden kunnen contact opnemen met hun AWVN-adviseur of met de AWVN-werkgeverslijn, werkgeverslijn@awvn.nl of tel. 070 850 86 05.

contact

Stel je vraag aan Marcel de Rooij

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
0 reacties