Werken met een psychische kwetsbaarheid

Uit onderzoek blijkt dat werkzoekenden met een psychische kwetsbaarheid tot 7 keer moeilijker aan een baan komen. Ontzettend zonde, voor zowel de werkzoekende als voor de werkgever die gemotiveerde medewerkers misloopt. Op deze pagina kun je als werkgever kennis opdoen over het thema ‘werken met een psychische kwetsbaarheid’ en zie je wat jij als werkgever kunt doen om mensen met een psychische kwetsbaarheid aan het werk te helpen en te houden.

Benieuwd naar de kansen voor jouw organisatie? We denken graag met je mee en zetten je op het juiste spoor.

 • Vraag een (gratis) verkenningsgesprek aan
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • ‘Werk als medicijn’; van GGZ naar werk

  Werk maakt de mens gelukkiger. Mits het een passende baan betreft. Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid kun je zelfs stellen dat arbeid als medicijn fungeert. Werk verbetert de fysieke en mentale gezondheid, zo blijkt uit onderzoek.

  AWVN onderstreept dan ook het maatschappelijke belang van duurzaam werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. In 2019 tekenden we het convenant Sterk door Werk om samen met partijen als UWV, Divosa en De Nederlandse ggz de re-integratie van mensen met een psychische kwetsbaarheid te bevorderen.

  Momenteel werken we in het project Hoofdzaak Werk aan een belangrijk doel: dat er voor iedereen met een psychische kwetsbaarheid passende begeleiding naar werk beschikbaar is en dat ook werkgevers de juiste ondersteuning krijgen om deze kandidaten aan te nemen en aan het werk te houden.

  Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Bovenaan deze pagina kun je met de knop ‘vraag een gratis kennisgesprek aan’ een belverzoek indienen.

  Lees ook:
  De zes speerpunten van het convenant Sterk door Werk
  Informatie over het project Hoofdzaak Werk

 • Praktijkvoorbeelden van werken met een psychische kwetsbaarheid

  De afgelopen jaren hebben we in twintig arbeidsmarktregio’s het proces van matching, plaatsing en duurzame begeleiding van mensen met een psychische kwetsbaarheid gevolgd. We hebben hierdoor een goed beeld gekregen van wat er nodig is qua samenwerking en welke ondersteuning werkgevers nodig hebben.

  De persoonlijke ervaringen van werkgevers hielpen daarbij. Hier verzamelen we interviews met werkgevers die wellicht ook jou kunnen inspireren.


  Regionale samenwerking in de praktijk

  Midden-Utrecht is één van de regio’s waar we de samenwerking hebben opgezocht, geëvalueerd en verbeterd. In onderstaande infographic (pdf) laten we de learnings zien.

 • Verbreed je kennis over het thema psychische kwetsbaarheid

  ‘Psychische kwetsbaarheid’ is een breed en abstract begrip. Wat houdt het eigenlijk in?

  Wat betekent ‘psychische kwetsbaarheid’?

  Het is een containerbegrip voor verschillende aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen, een burn-out, verslaving en stoornissen in het autistisch spectrum. Het enige wat vaststaat, is dat ieder mens anders is en iedere aandoening anders is. Dat geldt dus ook voor de mate waarop een psychische kwetsbaarheid iemands leven beïnvloedt; van zwaar tot licht en van vaak tot soms. Met de juiste begeleiding is er alsnog vaak een duurzame arbeidsrelatie mogelijk.

  Lees ook:
  Informatieblad Inzicht in psychische kwetsbaarheid

  Wat is stigma?

  Bijna de helft van de Nederlanders krijgt op enig moment in zijn of haar leven te maken met een psychische kwetsbaarheid. Toch rust er een taboe op. Mede door hardnekkige vooroordelen krijgen mensen te maken met stigmatisering en uitsluiting, ook op de arbeidsmarkt.

  Voorbeelden van (onterechte) stigmatiserende labels:
  “Mensen die een burn-out hebben gehad blijven altijd een beetje labiel”
  “Jij hebt autisme, toch? Waar heb jij dan een extreme obsessie voor?”
  “Iemand die bipolair is, zal zich wel vaak ziekmelden”

  Mensen denken graag in hokjes en het is belangrijk om je daar bewust van te zijn. Hoe opener iemand is over zijn of haar aandoening, hoe makkelijker het voor jou wordt om vooroordelen opzij te zetten. Als werkgever kun je openheid niet afdwingen, maar wél aanmoedigen. Door een veilige werkomgeving te creëren en ook door zelf open te zijn over je eigen worstelingen.

 • Agenda themabijeenkomsten

  AWVN organiseert regelmatig online bijeenkomsten over het thema (werken met) een psychische kwetsbaarheid. Ook andere organisaties – zoals Werkgeversservicepunten – organiseren landelijke of regionale themabijeenkomsten voor werkgevers. Deze zullen we hier ook noemen.

  AWVN-sessies over het thema preventie

  Momenteel bereiden we kennissessies voor over de vier fases van preventie van uitval door psychische klachten. Klik op de datum voor meer informatie en de aanmeldbutton.

  • 29 september: online kennissessie aan de slag voor een mentaal gezonde werkomgeving
  • 19 oktober: online kennissessie signaleren en bespreken van psychische klachten bij medewerkers
  • 9 november: online kennissessie wat te doen bij dreigend verzuim?
  • 7 december: online kennissessie voorkom langdurig ziekteverzuim

  Regionale sessies over werken met een psychische kwetsbaarheid en/of preventie van uitval

  • 7 oktober: workshop Mentale Fitheid op de Werkvloer
   locatie: Buiten Vitaal, Larserpoortweg 50 te Lelystad
0 reacties