Ontwerpen dienstrooster

Het optimaal afstemmen van werk en mensen in de tijd is het belangrijkste organisatorische doel van arbeidstijdmanagement (ATM). De uitwerking hiervan ligt veelal vast in een dienstrooster. Het ontwerp ervan dat optimaal aansluit bij de behoeften van het bedrijf én van de medewerkers luistert nauw.

 • Klantvragen en dienstverlening AWVN bij het ontwerpen van een dienstrooster

  Leden benaderen AWVN met vragen op dit gebied als:
  • hoe ontwerpen we een rooster dat waarin werkaanbod en vraag naar een arbeid optimaal op elkaar is afgestemd?
  • is het verstandig om vast te houden aan collectieve ploegendiensten of moeten we het radicaal anders aanpakken?
  • is één dienstrooster wel de oplossing om de variabele vraag door het jaar heen goed af te kunnen dekken?
  • hoe vergroot ik de betrokkenheid van medewerkers bij opstellen van het dienstrooster?
  • is het mogelijk bij het ontwerpen van een nieuw rooster tegelijk ook zo veel mogelijk rekening te houden met de voorkeuren van de medewerkers?
  • waar moeten we bij het ontwerpen van een dienstrooster letten wat betreft de wet- en regelgeving (Arbeidstijdenwet)?

  Dienstroosters zijn er in alle soorten en maten. Van collectieve ploegendiensten tot individueel zelfroosteren – en alles wat daar tussenin zit. De kunst is die roostermethodiek te vinden die het beste aansluit bij de behoefte van de organisatie én de wensen van de medewerkers. Hierbij zijn combinaties van methodieken niet uitgesloten. Er bestaat niet zo iets als het beste rooster. Goede roosters ontstaan in samenspraak met werkgever en medewerker.
  Roosters zijn er evenmin voor altijd. Door de voortdurend veranderende samenleving en de wensen van klanten, is er sprake van een dynamische situatie. Roosters zullen in ieder geval een relatie moeten hebben met het werkaanbod, de voorkeuren van medewerkers, wet- en regelgeving, bedrijfsmatige aspecten en de ergonomie van werktijden.

  De ATM-adviseurs van AWVN zijn ervaren roostermakers die dienstroosters op maat kunnen maken voor elke organisatie. Desgewenst voeren zij onderzoek uit naar de productie/dienstverlening en bijbehorende bedrijfstijdbehoefte.

0 reacties