23 mei 2023

Zo voorkomt u een overschot aan vakantiedagen

Als werknemers te weinig vakantiedagen opnemen, ontstaan hoge verlofsaldo’s op de bedrijfsbalans. Hoe voorkom je zo’n stuwmeer aan vrije dagen? En hoe los je het op? Juridisch adviseur Maaike Hilhorst heeft vijf praktische tips.

 

Wettelijke vakantiedagen, bovenwettelijke vakantiedagen, ouderschapsverlof, trouwverlof, levensfasebudget… het aantal verlofpotjes neemt almaar toe′, zegt Maaike Hilhorst, juridisch adviseur bij AWVN. ′Niet zo gek dus dat werknemers al die vrije dagen niet op krijgen. Maar het is wel een probleem, zowel voor de werknemer als de werkgever′.

Alles over vakantie en vakantiewetgeving vindt u op (of via) de verzamelpagina Vakantie op deze site

Maaike Hilhorst adviseert werkgevers over vakantiewetgeving. Als werkgever is het goed om te zorgen dat je werknemers voldoende verlof nemen, benadrukt ze. ′Vakantie is belangrijk, want werknemers hebben vrije tijd nodig om bij te komen. Zo’n periode van herstel verlaagt ook hun stressniveau, zodat ze hun werk beter aankunnen.′

Oorzaken van overschot vakantiedagen
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom medewerkers te veel vrije dagen over hebben. Zo bouwen zij ook tijdens ziekte en zwangerschapsverlof vrije dagen op, terwijl ze minder tijd hebben om die uren op te maken. En tijdens de coronacrisis namen mensen bijvoorbeeld minder vrije dagen op, omdat ze niet op vakantie naar het buitenland konden.
′Op de krappe arbeidsmarkt komt het vaker voor dat medewerkers overwerken′, vertelt Hilhorst. ′Die uren mogen zij soms compenseren met een tijd-voor-tijdregeling. Als ze veel vrije uren goed te maken hebben, komen ze niet meer toe aan hun vakantiedagen.′

Risico’s overschot voor de werkgever
Wettelijk gezien hebben werknemers recht op minimaal vier keer het aantal uren dat zij per week werken. Als ze deze wettelijke vakantiedagen niet opnemen, vervallen die een half jaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Bovenwettelijke vakantie-uren verjaren vijf jaar na opbouw.
Maar dat geldt alleen als de werkgever medewerkers goed geïnformeerd hebt over die vervaldatum, waarschuwt Hilhorst. Doe je dat niet, dan blijven die vrije dagen op de balans staan. Het loon dat overeenkomt met de vrije dagen moet je namelijk reserveren. Dat drukt de bedrijfswinst en beperkt de investeringsmogelijkheden.
Verder kun je als werkgevers te maken krijgen met een krappe vakantieplanning als je medewerkers ineens allemaal tegelijk hun opgespaarde uren willen opnemen. Genoeg reden dus om een zogenaamd ‘stuwmeer aan verlof’ te voorkomen.

Verder lezen?

Log in

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden