Na vakantie in quarantaine – loon doorbetalen?

Logo AWVN-werkgeverslijnHeeft een werknemer recht op loondoorbetaling als hij na zijn vakantie in quarantaine moet? 

​De zomervakantie is in zicht! Dat betekent dat veel mensen op reis gaan. Al een aantal Europese landen heeft code groen gekregen. De kleurcode groen geeft aan dat het is toegestaan om naar dit land te reizen en dat er bij terugkeer naar Nederland geen quarantaineplicht is. Wel is het belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. De kleurcode kan namelijk snel weer op geel, oranje of zelfs op rood springen als de coronabesmettingen toenemen.

Reizigers uit hoogrisicolanden moeten bij terugkeer in Nederland een negatieve testuitslag tonen. Hen wordt dringend geadviseerd om in quarantaine te gaan. Heeft de werknemer tijdens deze quarantaineperiode recht op loondoorbetaling?

Sinds 1 januari 2020 is de hoofdregel in de wet gewijzigd: geen arbeid, wel loon. Dit tenzij de werknemer de arbeid niet wil verrichten, en de oorzaak voor het niet (kunnen) verrichten van de arbeid voor zijn rekening komt.

De werknemer die er bewust voor kiest om op vakantie te gaan naar een land met code rood of oranje weet dus dat van hem wordt verwacht dat hij na terugkeer in quarantaine gaat. De werknemer die op vakantie gaat naar een land met code geel weet dat het risico bestaat dat dit land tijdens zijn vakantie oranje of rood wordt, met eveneens quarantaine als gevolg. Tenzij hij thuis kan werken, betekent dit dat hij zijn arbeid niet kan verrichten. Omdat hij dit op voorhand weet, kan gesteld worden dat de oorzaak dat hij zijn arbeid niet verricht in zijn risicosfeer ligt. Dit betekent dan dat hij tijdens de periode van quarantaine geen recht op loon heeft als hij zijn arbeid niet kan verrichten. Er ontstaat dan wel een verschil tussen werknemers die hun werk wél vanuit huis kunnen verrichten, en werknemers die dat niet kunnen.

Inhouding van loon is een zware sanctie. In het geval van quarantainemaatregelen is het voor nu nog niet bekend hoe een rechter hier tegenaan kijkt. Het is daarom noodzakelijk om uw werknemers vooraf schriftelijk te wijzen op de consequenties die u als werkgever wilt verbinden aan het op vakantie gaan naar een gebied met code oranje of rood.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden