SCA heeft door de kostenbesparing op werkzaamheden een concurrentievoordeel in de markt

Niet alle werkzaamheden geautomatiseerd
SCA is een wereldwijd werkend hygiëne- en bosproductenbedrijf met merken als Libero, Tena en Libresse. SCA heeft vier fabrieken in Nederland. Bij SCA in Hoogezand werken 500 eigen medewerkers en 153 SW’ers. Zij voegen op dagelijkse basis veel waarde toe aan de organisatie. SCA vindt dat het als groot bedrijf een bepaalde maatschappelijke verantwoordelijkheid naar de omgeving heeft. “Concurrerend vermogen en maatschappelijk verantwoord ondernemen gaan bij ons hand in hand”, zegt Marcel Andela, plant manager van SCA in Hoogezand.

SCA is, zoals veel bedrijven, continu bezig om door automatisering de toegevoegde waarde van iedere werknemer te verhogen. De basis van de werkzaamheden ligt daardoor op een steeds hoger niveau. Binnen elk proces wil of kan SCA bepaalde onderdelen met een repetitief en relatief eenvoudig karakter niet automatiseren. SCA ervaart dat het moeilijk is om deze werkzaamheden vervolgens weg te zetten bij de werknemers zonder beperking, die zelf op een steeds hoger niveau hun werkzaamheden uitvoeren. Het gat tussen beide soorten werkzaamheden groeit.

Waarde toevoegen aan product en bedrijf  
SCA HP heeft momenteel via een detacheringconstructie 153 medewerkers vanuit de SW op haar eigen terrein aan het werk. Zij verrichten zogeheten ‘value added logistic’ activiteiten. Bijvoorbeeld het toevoegen van cadeautjes aan producten (zoals Libresse blikjes), het stickeren van kleinere partijen producten bij promoties en het verpakken van Libero ‘swimpants’ en monsterzendingen. Deze eenvoudige werkzaamheden zijn uitstekend geschikt voor werknemers uit de SW. SCA Hoogezand is daarom gaan samenwerken met TDM (een samenwerkingsverband tussen de twee SW-bedrijven iederz en BWR).

SCA analyseert continu de werkprocessen op geschiktheid voor de doelgroep. Er wordt binnen de business een scan uitgevoerd om repeterende werkzaamheden te identificeren die geschikt zijn om uit te besteden. Door die werkzaamheden te bundelen, creëert SCA kansen om mensen met een beperking in te zetten. Mensen van TDM begeleiden de werknemers. De leiding van SCA heeft wekelijks (informeel) contact over hoe de zaken lopen.

De beste oplossing
SCA ervaart door de kostenbesparing een concurrentievoordeel in de markt. Marcel Andela: “Onze business heeft bestaansrecht door het inzetten van mensen met een SW-indicatie. Zonder deze constructie kunnen wij niet concurreren in de West-Europese markt.”

De huidige constructie om SW-krachten op het eigen terrein te laten werken is goedkoop en zeer efficiënt (LEAN). SCA beschikt hierdoor over goedkoop en gemotiveerd personeel. Het is een afweging: SW of een vrachtwagen naar Slowakije. Door de SW-werknemers een plek te geven op het terrein van SCA, voelen zij zich echt onderdeel van het bedrijf (en van de samenleving).”

Het levert voor SCA een kostenbesparing op. SCA Hoogezand biedt twee SW-bedrijven onderdak op eigen terrein, zodat efficiëntie in de procesketen gewaarborgd blijft (o.a. via de LEAN-methodiek). Door deze constructie, waarbij het hele productieproces fysiek dicht bij de fabriek plaatsvindt, bespaart SCA  op kosten die eerder voor transport gemaakt werden. Ook beschadigen er minder producten door het zo min mogelijk en efficiënt verplaatsen van pallets.
Extra diensten versterken de fabriek, omdat er nu ook ter plekke promotionele mogelijkheden zijn. Dit geeft SCA Hoogezand een unique selling point.

Door relatief eenvoudige repeterende werkzaamheden uit functies van mensen zonder arbeidsbeperking weg te halen, bereikt SCA een hogere productiviteit van reguliere medewerkers. Deze werknemers kunnen meer waarde toevoegen binnen de rest van hun functie.
Bijkomend voordeel: omdat SCA geen vrachtwagens meer in hoeft te zetten voor korte afstanden tussen SW-bedrijven en SCA, vermindert de CO2-uitstoot.

 

Gepubliceerd 2015/2016

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden