23 juni 2024

Luistertip: podcastserie De wereld van eerlijke werving en selectie

In de 4-delige podcastserie De wereld van eerlijke werving en selectie gaat PW. (online medium voor HR-professionals) in op vraag: hoe werkt objectief recruiten precies? In de serie komen meerdere werkgevers aan het woord en daarmee krijg je een interessant kijkje in de keuken van verschillende HR-professionals.

Beluister de podcastserie hier op Spotify

Naast het bedrijfsleven zijn ook TNO en het College voor de Rechten van de Mens betrokken bij de podcastserie.

Oud-CoP-deelnemers in podcastserie

Alle geïnterviewde werkgevers zijn oud-deelnemers van de Communities of Practice inclusief werven en objectief selecteren van AWVN. Zij hebben allemaal een jaar lang onder begeleiding geoefend met een evidence based methode die gelijke kansen onder sollicitanten bevordert. Het is inspirerend om te horen hoe zij zich de theorie eigen hebben gemaakt en hun organisaties mee hebben gekregen in hun overtuiging en enthousiasme.

Teamfoto Zepp
Team Zepp

Zepp.solutions selecteert nieuwe medewerkers op kernwaarden

Veel organisaties geven een persoonlijke touch aan de methode om tot een selectieprocedure te komen die het best bij de organisatie past. Zo ook het jonge Nederlandse bedrijf Zepp.solutions. Bij objectief selecteren verschuift de focus van ‘wie is de kandidaat’ naar ‘wat kan de kandidaat’. HR-verantwoordelijke Jacqueline Spaans bij Zepp vertelde AWVN dat ze in het begin best moeite had met de sterke focus op de competenties van kandidaten. “Iemand moet niet alleen het werk kunnen doen, maar zich ook voldoende vrij en thuis voelen in de werkomgeving”, vertelt ze.

Toevalligerwijs was Zepp net met een employer branding onderzoek bezig waarin duidelijk de kernwaarden van het bedrijf naar voren kwamen. Jacqueline: “Als een medewerker zich herkent in minimaal drie van je kernwaarden, dan is de motivatie groot om lang bij je bedrijf te blijven werken. Het is ons gelukt om – waar nodig – die kernwaarden in de functie-eisen van onze vacatureteksten te verwerken tot competenties, kennis en attitude die aan deze kernwaarden ten grondslag liggen. Sollicitanten krijgen hierdoor een heel goed beeld van onze bedrijfscultuur.”

Meer weten over de aanpak van Zepp? Jacqueline Spaans was te gast in aflevering 2 van de podcastserie.

Doe mee in onze Community of Practice

Eerst meer lezen over objectief selecteren?

Doe mee in onze Community of Practice

Lijkt het u interessant om onder begeleiding een jaar lang te gaan oefenen met objectief selecteren? Dat kan in onze Community of Practice!

LEES VERDER

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden