“Investeringen zijn nodig in onze publieke sectoren, in ons toekomstige verdienvermogen door grotere innovatiekracht en hogere productiviteit, in meer inclusiviteit door gelijkere kansen en eerlijker delen, en in een duurzaam leefklimaat, nu en in de toekomst, kortom: in onze brede welvaart.” Dat schrijft de Sociaal-Economische Raad (SER) in zijn advies aan de informateur dat op woensdag 2 juni is uitgebracht. Het is voor het eerst in vijftien jaar dat werkgevers- en werknemersorganisaties samen met kroonleden tot een dergelijk middellange termijn advies komen.
Het advies bestrijkt meerdere beleidsterreinen: van de arbeidsmarkt, sociale zekerheid en onderwijs tot duurzaamheid, technologie en Europa. Het meest uitgebreide onderdeel van het advies vormen de aanbevelingen voor de arbeidsmarkt.
Een belangrijke doelstelling van het advies is om misbruik van flexarbeid tegen te gaan en flexwerkers meer zekerheid te bieden. Ook doet de SER voorstellen om zelfstandigen een steviger positie op de arbeidsmarkt te bieden en schijnconstructies onder zzp’ers te voorkomen. Verder wil de SER het aantrekkelijker maken voor werkgevers om duurzame arbeidsrelaties aan te gaan door enkele werkgeversverplichtingen te verlichten en meer ruimte te bieden voor interne wendbaarheid. Ook schetst de SER de stappen die nodig zijn om tot een beter verankerde infrastructuur en cultuur voor leren en ontwikkelen te komen. Investeren in het verdienvermogen van Nederland, door bijvoorbeeld beter de kansen van technologie en duurzaamheid te benutten, maakt eveneens onderdeel uit van het advies. De SER gaat tot slot in op het beleid om de economie te laten herstellen van de coronacrisis. De raad pleit er bijvoorbeeld voor dat de overheid de komende periode geen lastenverzwaringen en bezuinigingen doorvoert.
Enkele van de hoofdpunten uit het advies die relevant zijn voor werkgevers:
AWVN is blij dat werkgevers- en werknemersorganisaties elkaar op dit belangrijke moment in de tijd weten te vinden. Na de verkiezingen van maart 2021 is het politieke landschap in Nederland behoorlijk versplinterd en is duidelijk geworden dat het vormen van een nieuw kabinet geen sinecure is. Op sociaaleconomisch terrein staat Nederland de komende jaren veel te doen, niet in de minste plaats omdat het einde van de coronacrisis in zicht komt en we langzaam kunnen toewerken naar herstel. Het helpt als werkgevers- en werknemersorganisaties een gezamenlijke lijn uitdragen in de vormgeving van dat herstelbeleid.
Daar komt als urgente aanleiding bij dat een jaar geleden het eindrapport van de commissie Borstlap verscheen. De commissie heeft duidelijk gemaakt dat op de arbeidsmarkt flinke hervormingen nodig zijn om de onterechte verschillen op de arbeidsmarkt weg te nemen en de grote veranderingen in de wereld van werk bij te benen.
AWVN ziet het SER-advies als een stap in de richting van deze grotere hervormingen: een sociaal fundament dat gericht is op alle werkenden en dat leren en ontwikkelen als onmisbaar onderdeel van de wereld van werk erkent. Het zal de komende jaren flinke inspanning van polder, politiek en praktijk vergen om in deze modernere arbeidsmarkt terecht te komen. Daarom is het des te belangrijker dat een volgend kabinet geen tijd verliest: met het SER-advies onder de arm kan zij daarmee aan de slag.
Log in met de gebruikersnaam die je altijd gebruikt en die bij ons bekend is, maar met het wachtwoord van je bijbehorende werk- school- of privéaccount van Microsoft of Gmail
Inloggen