18 juni 2021

Meubelindustrie maakt crisisafspraak in cao

De sociale partners in de meubelindustrie en interieurbouw zijn op 1 april een nieuwe cao overeengekomen. Deze loopt van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2021. De lonen worden verhoogd, maar bedrijven die in zwaar weer zitten, kunnen een andere route kiezen. AWVN sprak met Dick Roodenrijs, jurist bij brancheorganisatie CBM, over deze crisisafspraak.

Vertel, wat houdt de crisisafspraak in?

meubelindustrie crisisafspraakHet is eigenlijk vrij eenvoudig. In onze sector zijn er grote verschillen in de manier waarop bedrijven de coronacrisis (hebben) doorstaan. Met sommige bedrijven gaat het goed, met andere minder. Het was dus lastig om een collectieve loonsverhoging vast te stellen, die passend is voor alle bedrijven.

Daarom hebben we vastgelegd dat bedrijven die het tijdelijk financieel zwaar hebben, de ruimte krijgen om de afgesproken loonsverhogingen – 2 procent per 1 mei 2021 en 1,5 procent per 1 september 2021 – om te zetten in vrije tijd voor hun medewerkers. Een goede oplossing voor bedrijven die op dit moment weinig omzet maken en dus ook minder werk hebben. Zij kunnen de loonsverhoging van in totaal 3,5 procent dus even uitstellen tot 1 januari 2022.

Werknemers in een bedrijf moeten er wel achterstaan.

Inderdaad, voor dit besluit is schriftelijke instemming vereist van de ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of een meerderheid van de medewerkers. Ik verwacht daar niet veel gedoe over. Een groot deel van onze achterban behoort tot het midden- en kleinbedrijf, waar werkgevers er vaak wel uitkomen met hun mensen. Zeker als het voorstel redelijk is.

Overigens wordt dit op bedrijfsniveau besloten voor álle werknemers: individuele werkenden kunnen niet kiezen of ze geld of vrije tijd willen. En als iemand de extra verlofdagen niet kan opnemen vóór 1 januari 2022, moeten werkgever en werknemer schriftelijk de afspraak maken of de waarde van de uitgestelde loonsverhoging wordt uitbetaald of wordt behouden als verlof.

Hoe zijn de grote onderlinge verschillen in ‘crisislast’ te verklaren?

In totaal vertegenwoordigen wij ongeveer 500 leden. De variëteit in de ledenkring is groot. De meeste woonmeubelfabrikanten zijn goed door de crisis gekomen; tijdens corona groeide de vraag van particulieren naar nieuw meubilair. De interieurbouwers daarentegen hebben het behoorlijk moeilijk gehad. Zij maken meubels op maat en een belangrijk deel van hun omzet komt uit de horeca en detailhandel – beide zwaar getroffen sectoren. Orderportefeuilles die aanvankelijk nog gevuld waren, liepen langzaam leeg. Die signalen kregen wij uit de corona-enquêtes die we regelmatig hebben gehouden onder de leden. Inmiddels lijkt het zich enigszins te herstellen, maar lange tijd leek het echt de verkeerde kant op te gaan in de interieurbouw.

De maatregel vloeit voort uit uitzonderlijke omstandigheden. Kunt u zich voorstellen dat een afspraak als deze ook een permanent karakter krijgt?

Nee, dit moet je geen structurele plaats in de cao geven. Loonsverhoging is nodig met het oog op koopkrachtbehoud voor de werknemers, zodat zij kunnen bijblijven bij de economische ontwikkelingen. Voor mensen die minder uren willen maken, zijn er andere oplossingen. Parttime gaan werken of extra dagen kopen, bijvoorbeeld. Bovendien zitten onze leden normaal gesproken te springen om voldoende goedopgeleide vakkrachten.

Gaat u ook weer onderhandelen over een nieuwe cao en wilt u goed voorbereid zijn? Onze cursus Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden, die op 22 september 2021 begint, maakt u in vier dagen een meester-onderhandelaar. Meer informatie en aanmelden

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden