25 april 2024

Cao-info 2024, nummer 8

Lees­wijzer Inhoudsopgave

28ste jaargang | Editie 25 april 2024

Hoe staat het met groene arbeidsvoorwaarden in de cao?

CAO-info, cao-onderhandelingenHet is bijna een jaar geleden dat ik Inspiratiegids groene arbeidsvoorwaarden maakte. Inmiddels zijn er veel nieuwe cao’s tot stand gekomen. Tijd dus om even stil te staan bij de vraag hoe het eigenlijk met die groene arbeidsvoorwaarden in het cao-overleg gaat.

Nog steeds is duurzaamheid een groeiend thema in het cao-overleg. Vooral op het gebied van mobiliteit hebben cao-partijen de ambitie om duurzame manieren van vervoer verder te stimuleren. Zij zetten vooral in op de fiets als alternatief voor de auto. Zo worden fietsenregelingen ingevoerd of gaat het budget omhoog zodat ook elektrische fietsen in aanmerking komen. Dit is niet alleen duurzamer, maar de extra beweging is ook goed voor de gezondheid van werknemers en het scheelt ook brandstofkosten – regelrecht een win-win-win! Voor zakelijke internationale reizen proberen cao-partijen minder milieubelastende alternatieven te vinden, zoals het vervangen van korte vliegreizen door treinreizen. Dit onderwerp komt vooral terug in cao’s voor de publieke sector. Vanwege de verplichte CO2-registratie per 1 juli, verwacht ik dat duurzame mobiliteit een thema zal blijven binnen het cao-overleg.

In een aantal cao’s is een afspraak gemaakt over een zogeheten klimaatbudget. Hiermee kunnen werknemers hun woning verduurzamen, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen of isolatie. Uit verschillende cao-akkoorden blijkt dat partijen geïnteresseerd zijn om een klimaatbudget in te voeren, maar dat de beperkte vrije ruimte binnen de WKR een grote belemmering vormt. Hierdoor is de invoering van klimaatbudgetten een beetje tot stilstand gekomen. Bij veel werkgevers wordt de vrije ruimte al volledig benut, dus is het lastig om een klimaatbudget in te voeren zonder dat dit ten koste gaat van bijvoorbeeld het kerstpakket. Het klimaatbudget uitkeren als ‘gewoon’ loon of alsnog via de vrije ruimte met een eindheffing van 80%, maakt invoering te kostbaar voor de meeste werkgevers.

Door de aanhoudende maatschappelijke aandacht voor duurzaamheid zullen groene arbeidsvoorwaarden in het cao-overleg aandacht blijven krijgen, is m’n conclusie. Maar de fiscale mogelijkheden voor werkgevers om werknemers financieel te helpen, zijn wat beperkt. Gelukkig kan er heel wat binnen de huidige fiscale kaders.
En werknemers kunnen zelf ook het nodige doen. Zo berichtte de NOS eerder deze week dat steeds meer mensen hun tuin vergroenen door ‘tegels te wippen’. Dit zorgt niet alleen voor meer verkoeling in de zomermaanden, maar is ook beter voor de waterafvoer en de insecten. Vanaf mei ben ik ook eigenaar van een strakke tegeltuin, maar deze gaan we vervangen door planten (die we hebben gered via het Meer Bomen Nu-initiatief) en een gazon van inheemse kruiptijm.
Alle groene beetjes helpen.

Mathijs Roodenburg  |  m.roodenburg@awvn.nl  |  @LinkedIn

Nog geen abonnement op de tweewekelijkse nieuwsbrief CAO-info? • Leden regelen het online

CAO-info verder lezen?

Log in

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden