18 juli 2024

Cao-info 2024, nummer 13

Lees­wijzer Inhoudsopgave

CAO-info, cao-onderhandelingen

28ste jaargang | Editie 18 juli 2024

Workation

De zomervakanties zijn in het hele land begonnen, maar zonvergoten dagen laten nog op zich wachten. Voor veel mensen een goede reden om naar warmere oorden te trekken. De laatste jaren is zo nu en dan een (ICT-)bedrijf in het nieuws waar de ‘workation’ is geïntroduceerd. Dit concept, een combinatie van werk en vakantie, biedt werknemers de mogelijkheid om hun werkzaamheden voort te zetten vanaf een vakantiebestemming zonder dat het vakantiedagen kost. Zolang de aard van het werk het toelaat en de vakantiebestemming over een goede en veilige internetverbinding beschikt, kan je in principe overal ter wereld werken.

Een workation kan een aantal voordelen hebben. Zo kan een mooie nieuwe omgeving leiden tot meer inspiratie en creativiteit. Dit kan ten goede komen aan de productiviteit en de resultaten die iemand boekt. Ook kan een werknemer meer tot rust en ontspanning komen op een vakantiebestemming, bijvoorbeeld door in de vrije tijd typische vakantieactiviteiten te ondernemen. Een workation kan hiermee in tijden van arbeidsmarktkrapte een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde zijn voor werkgevers om nieuw personeel te vinden.

Maar er kunnen ook risico’s kleven aan een workation. Het kan namelijk best lastig zijn om in een tropisch oord werk van vakantie te scheiden. Voor een langere periode alleen elektronisch contact via mail en videobellen met collega’s hebben kan ook vervelend zijn, zeker als er sprake is van een tijdsverschil. Bovendien kan dit gevolgen hebben voor de sociale cohesie binnen een team. Ook kan er een limiet zitten aan de duur van de workation. Wanneer een werknemer meer dan 183 dagen in het buitenland werkt per jaar, moet er loonbelasting betaald worden in het vakantieland in plaats van in Nederland. Het is daarom belangrijk om goede afspraken te maken met elkaar over hoe de workation vorm krijgt, wanneer er contactmomenten zijn en hoelang deze mag duren.

Werkgevers die een workation als arbeidsvoorwaarde aanbieden, beperken zich vooral tot de ICT-branche. Ik heb het nog opgezocht, maar in recente cao-afspraken komt het onderwerp niet naar voren. Uiteraard kunnen werknemers onderling met hun leidinggevende afspraken maken. Met de ontwikkelingen op het gebied van tijd- en plaatsonafhankelijk werken en de groeiende aandacht voor de werk/privébalans, is het waarschijnlijk een kwestie van tijd tot andere bedrijven dit concept ook introduceren.

Mathijs Roodenburg  |  m.roodenburg@awvn.nl  |  @LinkedIn

CAO-info, workation: man met computer in hangmat

Nog geen abonnement op de tweewekelijkse nieuwsbrief CAO-info? • Leden regelen het online

Let op: zomerstop CAO-info – de volgende editie verschijnt op 29 augustus 2024.

CAO-info verder lezen?

Log in

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden