14 februari 2024

Cao-info 2024, nummer 3

Lees­wijzer Inhoudsopgave

28ste jaargang | Editie 15 februari 2024

Economische stagnatie steeds meer zichtbaar

Gisteren presenteerde het CBS de cijfers over de economische ontwikkeling in het vierde kwartaal van 2023. Grote vraag vooraf was of er sprake zou zijn van economische krimp in alle vier de kwartalen van 2023. Want dat zou een record zijn: niet eerder is in Nederland zo’n lange periode van economische krimp gemeten.

Op Valentijnsdag kwam dus het verlossende antwoord: het BBP in het vierde kwartaal steeg 0,3% ten opzichte van het derde. Geen record. Met het beschikbaar komen van dit cijfer is ook het eerste voorlopige groeicijfer van de economie voor 2023 bekend: 0,1% groei. Nou ja, groei: deze 0,1% volgt op twee jaren waarin de groei uitkwam op achtereenvolgens 6,2% en 4,3%. Stagnatie is misschien een betere term.

CAO-infoWat merken we er tot nu toe van in de praktijk? Als we kijken naar het aantal faillissementen zien we een stijging. Tegelijkertijd: als je deze ontwikkeling op langere termijn bekijkt, zie je dat het aantal faillissementen in 2023 nog vrij laag is vergeleken met de jaren voor de coronacrisis.

Ook het aantal reorganisaties in 2023 is nog relatief laag. Er zijn er zeker veel meer dan in 2022, maar dat jaar was er dan ook sprake van een historisch klein aantal. Het aantal reorganisaties zit dus weer op het niveau van voor corona. En alhoewel het aantal vacatures daalt en de werkloosheid stijgt, overstijgt de vraag naar arbeid nog steeds het aanbod – en zitten we dus nog steeds in een krappe arbeidsmarkt.CAO-info

Dit alles betekent dat het nog lang niet koek en ei is. Er is actie nodig. Als de economie in dit tempo blijft groeien, wordt het immers steeds moeilijker om het welvaartsniveau in Nederland op peil te houden. Eén van de knoppen waar we aan kunnen draaien om de economie weer te laten groeien, is een toename van de arbeidsproductiviteit. De Rabobank publiceerde hier onlangs een mooie analyse over: een aanrader!

Jena de Wit  |  j.wit@awvn.nl  | @LInkedIn

Nog geen abonnement op de tweewekelijkse nieuwsbrief CAO-info? • Leden regelen het online

CAO-info verder lezen?

Log in

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden