AWVN-jaarcongres 2021 | Andere Koek

AWVN-jaarcongres 2021
Algemeen directeur Raymond Puts spreekt het virtuele publiek toe.

Het AWVN-jaarcongres 2021 speelde zich, vanwege de coronacrisis, online af. Centraal stond een fictief bedrijf, koekfabriek Andere Koek, dat geconfronteerd wordt door hedendaagse bedreigingen die de continuïteit van het bedrijf kunnen belemmeren. Presentatie stond onder leiding van Meike de Jong, Anne Megens en Raymond Puts.

 

Je zou zeggen dat we in ons welvarende land genoeg koek hebben voor iedereen. Toch maken steeds meer mensen zich zorgen: krijgt iedereen wel een eerlijke kans om van die koek te proeven? Moet er niet iets gebeuren? Ja, vindt AWVN, want onze toekomstige welvaart is niet vanzelfsprekend. Tijdens het AWVN-jaarcongres 2021 op donderdag 30 september – in de Verkadefabriek in Den Bosch – hebben we dan ook twee recepten gepresenteerd: voor zowel een betere koek als een grotere koek.

Koekfabriek Andere Koek

Het beste bakken met wat je hebt. Zo luidt het motto van koekfabriek Andere Koek. Hoewel het bedrijf floreert, stapelen de problemen zich op. Juist nu de feestdagen in zicht komen. Nieuw personeel is nauwelijks te vinden, een machine hapert. Hoe op korte termijn aan de vraag te voldoen met zó weinig mensen? En hoe de toekomst van Andere Koek te waarborgen? Het aloude devies blijkt een goede raadgever. 
Een vertelling. Herkenbaar en realistisch: de problemen bij de koekfabrikant spelen bij een groot deel van werkgevend Nederland. Laat u inspireren door de aanpak van Andere Koek!

Download de congresbundel – door Anne Megens (tekst) en Reinout Dijkstra (illustraties)
AWVN-jaarcongres 2021: Andere koek!

Een reality check...

...bij koekbakkerij Nanninga

Een reality check...

Grofweg de helft van de medewerkers van koekbakkerij Nanning gaat in de komende tien jaar met pensioen. Directeur Jolande Nanning, vierde generatie in het familiebedrijf, denkt nu al na over hoe ze dat gat straks moet dichten. Nieuw personeel of verdergaande automatisering? AWVN bespreekt de dilemma’s met iemand die daar dagelijks mee bezig is.

De inhoudelijke appendices bij de vertelling 'Andere koek'

Economische groei: is het niet een keer genoeg?
Groei is niet hetzelfde als welvaart en welzijn. Wel hangt het er sterk mee samen. Wat zou er gebeuren als we het streven naar groei loslaten? Een weliswaar interessant, maar op dit moment misschien niet het beste idee.
Arbeidsmarktkrapte: terug van weggeweest
Andere Koek is niet het enige bedrijf dat openstaande vacatures niet vervuld krijgt. De arbeidsmarkt zit al tijden krap in haar jasje. En de coronacrisis heeft de arbeidsmarkt er niet minder krap op gemaakt. Integendeel zelfs.
Krimpende beroepsbevolking
De mensen raken op, de vijvers zijn bijna leeg. Dat wordt de komende jaren niet beter: de beroepsbevolking blijft door de vergrijzing krimpen. Arbeidsmigratie en de arbeidsdeelname vergroten, zijn mogelijke oplossingen.
Productiviteitspuzzel
Niet alleen het aantal mensen dat werkt en hun arbeidsomvang is cruciaal voor economische groei, maar ook wat werkenden in werktijd gedaan krijgen. Met andere woorden: de arbeidsproductiviteit. Die moet omhoog!
Nederland kennisland?
Nog wel. Maar… Eén van de belangrijkste sleutels tot een sterkere kenniseconomie is het verbeteren van het kennis- en vaardighedenniveau van de beroepsbevolking. Nederland doet nog te weinig aan LLO – levenlang leren!
De schaduwzijden van de deeltijdcultuur
In geen ander ontwikkeld land werken mensen gemiddeld zo weinig uur in betaalde arbeid als in Nederland. De deeltijdcultuur zien veel Nederlanders als verworvenheid. Maar de deeltijdcultuur maakt ons kwetsbaar.
De hele beroepsbevolking koesteren
Er zijn werkgevers die schreeuwen om personeel én mensen die schreeuwen om werk. Waarom lukt het niet om die samen te brengen? Omdat vraag en aanbod niet als puzzelstukjes in elkaar vallen.
Verdeling van de welvaart in Nederland Position paper AWVN. De maatschappelijke discussie over de welvaartsverdeling is flink opgelaaid. Er dienen zich veel vragen aan, die een antwoord verdienen op basis van de feiten.
Recept voor een betere koek
Eén recept voor een betere koek is er niet – elke organisatie is anders. Maar voor een productievere organisatie zijn alle benodigde ingrediënten bekend: leren & ontwikkelen, meer wendbaarheid creëren én innoveren!
Recept voor een grotere koek
Het optimaler inzetten van personeel is één antwoord is op personeelsgebrek. Dat is echter niet de enige strategie. Andere ingrediënten: andere kijk op instroom, meer uren werken én tegelijkertijd betere prive-werkbalans.

AWVN-jaarcongres 2021: the aftermovie

AWVN-jaarcongres 2021: the aftermovie
Dagvoorzitter Meike de Jong in gesprek met Pieter Versteeg (Sodoxo), Michiel Zweers (FrieslandCampina), Judith van Rossen (Arriva), Bas ter Weel (SEO), Ingrid Nolten (Post.nl) , Marjolein ten Hoonte (Randstad), Fem Kosten (Actiz), Wieteke Graven (Het Potentieel Pakken). Ondertussen bakt Sarena Solari koekjes.

Persreacties op het AWVN-jaarcongres 2021

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden