AWVN in het nieuws | Overzicht 2024

In de media

AWVN is geregeld in het nieuws. Iedere 14 dagen actualiseren we het overzicht van de belangrijkste onderwerpen waarmee we in de media zijn gekomen. Op sommige sites moet u inloggen om toegang tot een artikel te krijgen (in het overzicht ziet u dan een slotje). Tip: bij veel nieuwswebsites kunt u maandelijks tot drie artikelen gratis lezen.

Laatste update 26 april 2024

April

Bedrijven geven nieuwe werknemers extra’s: ‘Heb er moeite mee!’
De Telegraaf, 24 april
Een lease-auto of een sportabonnement: bedrijven halen steeds meer uit de kast om werknemers binnen te halen en te houden, blijkt uit een onderzoek van werkgeversorganisatie AWVN. Vanwege de tekorten aan werknemers op de arbeidsmarkt, kunnen sollicitanten ook steeds meer eisen. Verslaggever Charlotte Sun ging de straat op om te horen wat deze eisen zoal zijn en sprak met AWVN arbeidsmarktonderzoeker Jena de Wit.
Bekijk de video

Werkgevers trekken alle registers open om personeel te werven en te behouden
HR Praktijk, 23 april

Concurrentie om personeel te werven en te behouden dwingt werkgevers om alle registers open te trekken. Vooral financiële middelen zoals een aanbrengpremie en hoger inschalen zijn populair, maar ook persoonlijke aandacht en het verbeteren van de werk-privé-balans behoren tot de ingezette middelen. Dat blijkt uit het onderzoek Meer doen met wat je in huis hebt. AWVN-ledenonderzoek personeelstekorten 2024.
Lees het hele artikel

Steeds meer werknemers vallen uit door fysieke klachten
Nu.nl, 19 april
Het merendeel van de werknemers in ons land heeft steeds vaker te maken met lichamelijke klachten. Bedrijven investeren fors in goede werkplekken, maar dat heeft weinig effect. Het verzuim loopt nog altijd op, blijkt uit een rondgang van NU.nl.
Lees het hele artikel

Nederlanders werken het liefst thuis vanwege betere verdeling werk en privé
NU.nl, 17 april
Een betere balans tussen werk en privé is de belangrijkste reden voor werknemers om thuis te werken. Verder geven ze aan thuis productiever te zijn dan op kantoor.
Lees het hele artikel

Hardnekkig hoge inflatie blijft een dreun voor de koopkracht: ‘Beetje zorgwekkend’
AD, 15 april
Twee jaar lang riepen we ach en wee over de dure boodschappen, en het leed is nog niet geleden. Een hardnekkig hoge inflatie tast onze koopkracht verder aan.
Lees het hele artikel 🔒

Van feestdag ruilen op de werkvloer: ‘Wat je viert, is heel persoonlijk’
NOS, 15 april
Waarom vrij nemen op een feestdag als je hem niet viert? Op grote schaal gebeurt het nog niet, maar het neemt toe: een flexibel feestdagenbeleid voor personeel.
Lees het hele artikel

Een feestdag ruilen voor vrije dag op Ied-al-Fitr is steeds vaker mogelijk
Nu.nl, 09 april
Bij steeds meer bedrijven in ons land is het mogelijk om een dag vrij te krijgen tijdens Ied-al-Fitr, voor sommigen beter bekend als het ‘Suikerfeest’. Vaak worden er onderlinge afspraken gemaakt en is er sprake van een uitruil van feestdagen.
Lees het hele artikel

Thuiswerkers bezorgen bedrijven kopzorgen: personeel wil geen tijd meer verspillen aan reizen
AD, 08 april
Veel bedrijven worstelen nog altijd met de gevolgen van hybride werken. Kantoren zijn sommige dagen propvol en andere halfleeg. Zit de oplossing in lokale werkplekken om de hoek?
Lees het hele artikel 🔒

Cao-lonen stegen in eerste kwartaal iets minder
NRC, 05 april
De lonen in Nederlandse cao’s stegen afgelopen kwartaal met 6,8 procent, terwijl de inflatie lager is.
Lees het hele artikel 🔒

Nederlandse lonen stegen dit kwartaal weer flink, volgens cijfers CBS
Volkskrant, 04 april
De cao-lonen stijgen nog steeds relatief sterk, maar wel iets minder dan voorheen. In het eerste kwartaal van dit jaar was de stijging 6,8 procent. Dat was iets minder dan de 6,9 procent in het laatste kwartaal van 2023, wat toen de grootste loonstijging was in veertig jaar.
Lees het hele artikel 🔒

Maart

Veel werkenden hebben in 2024 een vrije dag minder dan vorig én komend jaar
Nu.nl, 31 maart
Doordat Koningsdag dit jaar op een zaterdag valt, is een groot deel van de werkenden een dag minder vrij voor rekening van de baas dan vorig jaar. Maar in lustrumjaar 2025 hebben we ondanks de viering op zondag toch een extra vrije dag.
Lees het hele artikel

Extra verhoging minimumloon stuwt lonen: 5,8% erbij in maart
De Telegraaf, 29 maart 
De lonen van werknemers blijven flink stijgen. In maart is in nieuwe cao’s een gemiddelde salarisstijging van 5,8% afgesproken. Vooral in sectoren waar personeel rond het minimumloon verdient, zijn de loonsverhogingen relatief hoog.
Lees het hele artikel
Werknemers boos om einde vroegpensioen zware beroepen: stakingen dreigen
Nu.nl, 29 maart

Werknemers met een zwaar beroep vrezen niet meer met vervroegd pensioen te kunnen. Zij hebben nu nog de mogelijkheid om drie jaar eerder stoppen met werken, maar in 2025 eindigt de regeling. En dat leidt tot grote onrust in verschillende sectoren.
Lees het hele artikel
Werken met Pasen en vrij op Keti Koti; bedrijven soepeler met vrije dagen
NOS, 29 maart
Het wordt voor werknemers steeds makkelijker om bijvoorbeeld Tweede Pinksterdag in te ruilen voor het Suikerfeest, ziet werkgeversvereniging AWVN. ′Een paar decennia geleden waren werkgevers nog heel terughoudend. Maar bedrijven hebben gemerkt dat de praktische problemen meevallen of heel goed zijn op te lossen.′
Lees het hele artikel
Waarom sommigen vrij zijn op Goede Vrijdag, maar anderen niet
Nu.nl, 29 maart
Hoewel Goede Vrijdag in veel cao’s niet als vrije dag is opgenomen, houden toch heel wat bedrijven en instellingen dan de deuren gesloten. Waarom kiezen ze ervoor om juist op die dag dicht te blijven?
Lees het hele artikel
Lonen stijgen meer dan inflatie: ′Achterstand van laatste jaren ingehaald′
RTL Nieuws, 21 maart 
In de cao’s die nu worden afgesloten worden loonstijgingen afgesproken die hoger zijn dan de inflatie. Toch wordt daardoor slechts de achterstand van de afgelopen jaren ingehaald. Niet iedereen kan zich rijk rekenen: het ene bedrijf kan een verdere loonstijging beter betalen dan het andere, zeggen experts.
Lees het hele artikel
Concurrentieding
BNR | Werkverkenners, 19 maart
Het concurrentiebeding gaat op de schop. Hoog tijd, dacht Rens meteen. De tijd van lijfeigenen is echt voorbij! Kunnen de experts hem daar genuanceerder over laten denken? Met o.a. Maaike Hilhorst.
Luister terug, beschikbaar als podcast op BNR (54m) 
Ook dit jaar weer forse looneisen op de cao-onderhandelingstafels
NOS, 19 maart
Ook in 2024 worden er forse looneisen op tafel gelegd in de cao-onderhandelingen. Het leek er aanvankelijk op dat de looneisen dit jaar wat lager zouden uitvallen dan in de afgelopen twee jaren, maar dat blijkt niet zo te zijn.
Lees het hele artikel
Pensioendashboard AWVN ontsluit alle pensioendata werkgevers
AccountantWeek, 12 maart
Werkgeversvereniging AWVN heeft het pensioendashboard gelanceerd. Hier zijn alle cijfers en afspraken in te zien uit nieuwe pensioenregelingen en transitieplannen.
Lees het hele artikel
Meer bedrijven geven verlof tijdens ramadan
ANP-bericht, 7 maart
Werkgeversvereniging AWVN merkt op dat in diverse collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) al afspraken zijn gemaakt over zogeheten diversiteitsdagen of over het ruilen van christelijke feestdagen door werknemers die een andere dag vrij willen omwille van hun geloof.
O.a. overgenomen door Wakker Nederland, lees het artikel
Wat betaalt het beste?
BNR | Werkverkenners, 5 maart
Als het erop aankomt, vinden we het toch wel heel lekker als de baan een goed salaris met zich meebrengt. Wat bepaalt eigenlijk hoe hoog het salaris bij een bepaalde functie is? En hoe sleep jij voor jezelf een zo hoog mogelijk bedrag per maand binnen? Dat zochten we uit. 
Luister terug, beschikbaar als podcast op BNR
(54m)

Februari

Hoe handel je bij een collega met een alcoholprobleem?
NRC, 26 februari
Je collega heeft een alcoholprobleem. Hoe spreek je hem daarop aan?
Lees het hele artikel 🔒

Extra dag in februari kost geld, maar levert nog meer op
Nu.nl, 26 februari
Februari heeft dit jaar weer een dag extra en dat is goed nieuws voor de economie. We werken een dag extra waardoor er meer goederen en diensten worden geproduceerd. Die extra output zoals dat heet, raak je niet meer kwijt.
Lees het hele artikel 
Dalende trend loonafspraken zet door
Flexmarkt, 23 februari
Nieuwe loonafspraken die zijn gemaakt in januari 2024 vallen lager uit dan in december 2023. Dat is opnieuw in lijn met de langzaam dalende trend die na afgelopen zomer is ingezet.
Lees het hele artikel
Trend: gratis zonnepanelen of dubbelglas op kosten van de baas
RTL Nieuws, 16 februari

Steeds meer mensen mogen op kosten van de baas zonnepanelen, een warmtepomp of dubbelglas aanschaffen. In 1 op de 10 cao’s staat inmiddels een zogenoemd klimaat- of groenbudget. Variërend van enkele honderden tot duizenden euro’s. Medewerkers declareren er lustig op los, blijkt uit een rondgang van RTL Z. Maar er klinkt ook kritiek. ′Wat een onzin. Geef gewoon een hoger loon!′
Lees het hele artikel
Delven van het ‘grijze goud’ staat nog in de kinderschoenen
BNR Economie, 8 februari
ABN Amro publiceerde een rapport over het ‘grijze potentieel’ in Nederland. Inmiddels zijn er weliswaar al een kwart miljoen ‘doorwerkers’, maar een even groot aantal zit nog in de wachtkamer. Werkgevers zien ook niet altijd helder waar het aanbod precies te vinden is, zegt Jena de Wit, arbeidsmarktdeskundige bij werkgeversvereniging AWVN. ‘Wellicht dat er nog een mismatch is en dat mensen die na hun pensioen willen doorwerken niet altijd doorhebben dat er meer mogelijkheden zijn dan op het eerste gezicht lijkt.’
Luister terug, beschikbaar als podcast op BNR (11m 30s)

Januari

Vroegpensioen zwaar beroep op losse schroeven, dit is er aan de hand
RTL-nieuws, 30 januari
Wie een zwaar beroep heeft, moet eerder kunnen stoppen met werken, vinden de vakbonden. Maar de regeling die dat mogelijk maakt loopt op zijn einde en over een nieuwe zijn de bonden en werkgevers het niet eens.
Lees het hele artikel

Miljarden aan opleidingsbudget blijven op de plank liggen
Algemeen Dagblad, 26 januari 
Werknemers laten jaarlijks zeker 1,5 miljard aan opleidingsgeld liggen. En daarmee doen ze zichzelf en het bedrijf tekort, zeggen de werkgevers.
Lees het hele artikel
Ruim miljard euro aan opleidingsgeld onbenut
BNR Headlines, 26 januari
Interview met beleidsadviseur Eefje Brul.
Luister terug, beschikbaar als podcast op BNR, (5m)
Meer artikelen over dit onderwerp
• NOS, 26 januari Miljarden blijven liggen: bijna helft scholingsbudget niet uitgegeven
• RTL Nieuws, 26 januari Per jaar 1,5 miljard cursusgeld ongebruikt: ‘Op langere termijn slecht’
NRC, 26 januari Opleidingsbudget voor werknemers wordt niet benut: 1,5 miljard op de plank 🔒
De Telegraaf, 26 januari Werknemers laten miljarden aan opleidingsgeld liggen 🔒
Lonen stijgen steeds minder hard door lagere inflatie en krimpende economie
Nu.nl – 12 januari 2024 

De loonstijgingen die de laatste tijd zijn afgesproken in cao’s zijn steeds minder hoog. Zo kwam de gemiddelde stijging in december 2023 uit op 6,8 procent. Dat is de kleinste stijging sinds februari 2023.
Lees het hele artikel
Bedrijven tasten in buidel: ruim 3 miljoen werknemers krijgen eenmalige beloning
Nu.nl – 10 januari 2024 

Tussen de 3 en 3,5 miljoen werknemers hebben afgelopen jaar naast een forse loonsverhoging ook een eenmalige uitkering ontvangen. Het gaat daarbij om een gemiddeld bedrag van 946 euro bruto, bijna twee keer zoveel als in 2021.
Lees het hele artikel
Werkgevers zetten bijzonder verlof in bij strijd om personeel: ‘Past bij huidige tijdsgeest’ 
Algemeen Dagblad – 9 januari 2024
De strijd om personeel gaat allang niet meer alleen over loon. In steeds meer cao’s worden afspraken gemaakt over aparte verlofregelingen voor specifieke groepen. Zo hopen werkgevers hun personeel te binden. ′Natuurlijk kun je je ziek melden met menstruatieklachten, maar we willen het nou juist uit de ziektesfeer halen′, zegt Jannes van der Velde van werkgeversvereniging AWVN.
Lees het hele artikel 🔒
De strijd om personeel gaat al lang niet meer over loon alleen: zo paaien werkgevers hun personeel
Het Parool – 10 januari 2024
De strijd om personeel gaat al lang niet meer over loon alleen. Integendeel, in steeds meer cao’s worden nu afspraken gemaakt over aparte verlofregelingen voor specifieke groepen. Zo hopen werkgevers hun personeel te kunnen binden.
Lees het hele artikel 🔒
Achttienjarigen bouwen nu ook pensioen op extra kostenpost voor werkgevers 
De Telegraaf – 3 januari 2024
Sinds 1 januari 2024 bouwen veel 18-jarigen ineens pensioen op: de wettelijke startleeftijd van pensioenopbouw is namelijk verlaagd van 21 naar 18 jaar. Werkgevers en hun personeel zijn daar niet altijd blij mee.
Lees het hele artikel 🔒
Vooruitblik op de arbeidsmarkt van 2024
BNR Werkverkenners – 2 januari
Wat gaat 2024 voor de arbeidsmarkt brengen? Werkgevers, zelfstandigen, werknemers en kroonleden van de SER vertellen hun vrees en hoop voor dit jaar. Met onder meer Anne Megens, directeur beleid en advies AWVN, en Zakaria Boufangacha, vice-voorzitter FNV.
Luister terug; beschikbaar als podcast op BNR (55m)

 

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden