AWVN in het nieuws | Overzicht 2024

In de media

AWVN is geregeld in het nieuws. Iedere 14 dagen plaatsen we een beknopt overzicht van de belangrijkste onderwerpen waarmee we in de media zijn gekomen. Op sommige sites moet u inloggen om toegang tot een artikel te krijgen (in het overzicht ziet u dan een slotje). Tip: bij veel nieuwswebsites kunt u maandelijks tot drie artikelen gratis lezen.

Laatste update 17 februari 2024

Trend: gratis zonnepanelen of dubbelglas op kosten van de baas
RTL Nieuws | 16 februari

Steeds meer mensen mogen op kosten van de baas zonnepanelen, een warmtepomp of dubbelglas aanschaffen. In 1 op de 10 cao’s staat inmiddels een zogenoemd klimaat- of groenbudget. Variërend van enkele honderden tot duizenden euro’s. Medewerkers declareren er lustig op los, blijkt uit een rondgang van RTL Z. Maar er klinkt ook kritiek. ′Wat een onzin. Geef gewoon een hoger loon!′
Lees het hele artikel
Delven van het ‘grijze goud’ staat nog in de kinderschoenen
BNR Economie, 8 februari
ABN Amro publiceerde een rapport over het ‘grijze potentieel’ in Nederland. Inmiddels zijn er weliswaar al een kwart miljoen ‘doorwerkers’, maar een even groot aantal zit nog in de wachtkamer. Werkgevers zien ook niet altijd helder waar het aanbod precies te vinden is, zegt Jena de Wit, arbeidsmarktdeskundige bij werkgeversvereniging AWVN. ‘Wellicht dat er nog een mismatch is en dat mensen die na hun pensioen willen doorwerken niet altijd doorhebben dat er meer mogelijkheden zijn dan op het eerste gezicht lijkt.’
Luister terug, beschikbaar als podcast op BNR (11m 30s)
Vroegpensioen zwaar beroep op losse schroeven, dit is er aan de hand
RTL-nieuws, 30 januari
Wie een zwaar beroep heeft, moet eerder kunnen stoppen met werken, vinden de vakbonden. Maar de regeling die dat mogelijk maakt loopt op zijn einde en over een nieuwe zijn de bonden en werkgevers het niet eens.
Lees het hele artikel
Miljarden aan opleidingsbudget blijven op de plank liggen
Algemeen Dagblad, 26 januari 
Werknemers laten jaarlijks zeker 1,5 miljard aan opleidingsgeld liggen. En daarmee doen ze zichzelf en het bedrijf tekort, zeggen de werkgevers.
Lees het hele artikel
Ruim miljard euro aan opleidingsgeld onbenut
BNR Headlines, 26 januari
Interview met beleidsadviseur Eefje Brul.
Luister terug, beschikbaar als podcast op BNR, 5 minuten
Meer artikelen over dit onderwerp
• NOS, 26 januari Miljarden blijven liggen: bijna helft scholingsbudget niet uitgegeven
• RTL Nieuws, 26 januari Per jaar 1,5 miljard cursusgeld ongebruikt: ‘Op langere termijn slecht’
NRC, 26 januari Opleidingsbudget voor werknemers wordt niet benut: 1,5 miljard op de plank 🔒
De Telegraaf, 26 januari Werknemers laten miljarden aan opleidingsgeld liggen 🔒
Lonen stijgen steeds minder hard door lagere inflatie en krimpende economie
Nu.nl – 12 januari 2024 

De loonstijgingen die de laatste tijd zijn afgesproken in cao’s zijn steeds minder hoog. Zo kwam de gemiddelde stijging in december 2023 uit op 6,8 procent. Dat is de kleinste stijging sinds februari 2023.
Lees het hele artikel
Bedrijven tasten in buidel: ruim 3 miljoen werknemers krijgen eenmalige beloning
Nu.nl – 10 januari 2024 

Tussen de 3 en 3,5 miljoen werknemers hebben afgelopen jaar naast een forse loonsverhoging ook een eenmalige uitkering ontvangen. Het gaat daarbij om een gemiddeld bedrag van 946 euro bruto, bijna twee keer zoveel als in 2021.
Lees het hele artikel
Werkgevers zetten bijzonder verlof in bij strijd om personeel: ‘Past bij huidige tijdsgeest’ 🔒
Algemeen Dagblad – 9 januari 2024
De strijd om personeel gaat allang niet meer alleen over loon. In steeds meer cao’s worden afspraken gemaakt over aparte verlofregelingen voor specifieke groepen. Zo hopen werkgevers hun personeel te binden. ′Natuurlijk kun je je ziek melden met menstruatieklachten, maar we willen het nou juist uit de ziektesfeer halen′, zegt Jannes van der Velde van werkgeversvereniging AWVN.
Lees het hele artikel
De strijd om personeel gaat al lang niet meer over loon alleen: zo paaien werkgevers hun personeel 🔒
Het Parool – 10 januari 2024
De strijd om personeel gaat al lang niet meer over loon alleen. Integendeel, in steeds meer cao’s worden nu afspraken gemaakt over aparte verlofregelingen voor specifieke groepen. Zo hopen werkgevers hun personeel te kunnen binden.
Lees het hele artikel
Achttienjarigen bouwen nu ook pensioen op extra kostenpost voor werkgevers 🔒
De Telegraaf – 3 januari 2024
Sinds 1 januari 2024 bouwen veel 18-jarigen ineens pensioen op: de wettelijke startleeftijd van pensioenopbouw is namelijk verlaagd van 21 naar 18 jaar. Werkgevers en hun personeel zijn daar niet altijd blij mee.
Lees het hele artikel
Vooruitblik op de arbeidsmarkt van 2024
BNR Werkverkenners – 2 januari
Wat gaat 2024 voor de arbeidsmarkt brengen? Werkgevers, zelfstandigen, werknemers en kroonleden van de SER vertellen hun vrees en hoop voor dit jaar. Met onder meer Anne Megens, directeur beleid en advies AWVN, en Zakaria Boufangacha, vice-voorzitter FNV.
Luister terug; beschikbaar als podcast op BNR (55 minuten)

 

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden