Arbeidsvoorwaarden moderniseren voor een hele branche: hoe doe je dat?

Arbeidsvoorwaarden vernieuwen voor één bedrijf is al moeilijk genoeg. Maar wat als je een groot deel van het HR-beleid van 65 werkgevers tegelijk moet professionaliseren? Rachel Heijne staat voor deze pittige opgave. Ze is directeur van de Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN), die begin dit jaar lid is geworden van werkgeversvereniging AWVN. Heijne vertelt over de HR-gerelateerde uitdagingen in haar branche en hoe AWVN daarbij kan helpen.

De branchevereniging is continu actief bezig met het professionaliseren van het gezamenlijke HR-beleid. De belangrijkste stap daarbij is het omzetten van het eigen ‘Handboek arbeidsvoorwaarden’ naar een cao voor de gehele branche. Ook het functiewaarderingssysteem was aan een herijking toe. En alsof deze uitdaging nog niet groot genoeg was, moest door de stijging van het wettelijk minimumloon ook het salarisgebouw worden aangepast. Alle processen zijn inmiddels in gang gezet.

BKN, cao
Rachel Heijne, directeur Branchevereniging Kringloop Nederland. Foto: Michiel Wijnbergh.

Aan de slag met arbeidsvoorwaarden 

Wilt u weten wat AWVN voor u kan betekenen op het gebied van (collectieve) arbeidsvoorwaarden?

Bekijk onze cao-pagina

Actualiseren van arbeidsvoorwaarden

Op HR-gebied zijn er dus flinke stappen te zetten. Hoe begin je aan zo’n monsterklus? “Afgelopen jaar hebben we binnen de branche al mooie stappen gezet om de basis op orde te krijgen”, vertelt Heijne. “Een goed voorbeeld is dat we de tekst in ons ′Handboek arbeidsvoorwaarden′ dusdanig hebben aangepast zodat deze begrijpelijk is voor alle werknemers. Daardoor weten alle betrokken partijen nu goed waar we het over hebben. Voor ons is dat erg belangrijk omdat we onze ruim 17.000 medewerkers een duidelijkere stem willen geven binnen de branche, want dat verdienen ze.”

Om de klus te klaren is BKN begin 2023 lid geworden van werkgeversvereniging AWVN. Volgens Heijne heeft AWVN heel veel kennis in huis over het belonen en waarderen van werk. “De adviseurs weten wat er speelt op de arbeidsmarkt en wat de trends zijn”, vertelt ze. “Daarbij kunnen ze ook laten zien hoe vergelijkbare partijen aan de slag zijn gegaan met het salarisgebouw. Met al deze kennis en de kaders die wij hebben meegegeven, hebben de AWVN-adviseurs een voorstel voor een nieuw salarisgebouw op papier gezet.”

Schaken op twee borden

Als directeur van de branchevereniging moet Heijne veel schakelen. “We moeten ervoor zorgen dat de neuzen van de 65 werkgevers allemaal dezelfde kant op wijzen. Vervolgens moeten ook de vertegenwoordigers van de werknemers in het proces het met de voorgestelde plannen eens zijn. Daardoor voelt het alsof we regelmatig schaken op meerdere borden tegelijk.”

Brengen van nieuwe kennis: inclusief werkgeven

Naast het inwinnen van advies, denkt Heijne ook een mooie bijdrage te kunnen leveren binnen het netwerk van werkgevers aangesloten bij AWVN. AWVN wil leden immers het belang laten zien van maatschappelijk verantwoord werkgeven. “Binnen de Branchevereniging Kringloop Nederland zijn we al jaren bezig met inclusie en circulariteit. Ik denk dat we op dat gebied een mooi voorbeeld kunnen zijn voor andere bedrijven binnen het netwerk. We gaan graag met andere partijen in gesprek die met deze thema’s aan de slag willen gaan en laten ons graag door anderen inspireren.”

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden