Aansprakelijkheid voor het loon en meer….
Voorkom verrassingen met de compliancytool van AWVN

 

Sinds 1 juli 2015 is de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) van kracht. In die wet is voor opdrachtgevers een ketenaansprakelijkheid voor de betaling van het verschuldigd loon opgenomen. En dan niet alleen van het loon van een werknemer die bij u als werkgever in dienst is, maar ook voor dat van werknemers die bij uitzendbureaus of onderaannemers in dienst zijn en die u als opdrachtgever heeft gecontracteerd.

Deze ketenaansprakelijkheid geldt voor werkgevers en opdrachtgevers die werken met ‘vreemd’ personeel; personeel dat niet bij hen rechtstreeks in dienst is.

Aansprakelijkheidsrisico’s op het gebied van de schijf van vijf
Als hulpmiddel bij het onderscheiden van de risico’s bij het werken met ‘vreemd’ personeel, hanteert AWVN de schijf van vijf. Dit zijn de vijf terreinen waarop ketenaansprakelijkheid zich kan voordoen, zowel nationaal als internationaal. Het betreft:
migratie is een verblijfs- en / of een tewerkstellingsvergunning nodig voor het werken in Nederland?
sociaal-zekerheidsrecht welk stelsel is van toepassing en worden de juiste premies ingehouden?
arbeidsrecht & arbeidsvoorwaarden welk arbeidsrecht is van toepassing, wordt de inleenbeloning juist toegepast?
fiscaal waar is het loon belast en worden de juiste inhoudingen gedaan?
pensioen welk pensioenstelsel is van toepassing en worden daarvoor de inhoudingen gedaan?

Compliancytool

Om aansprakelijkheidsrisico’s op het gebied van de schijf van vijf te voorkomen, heeft AWVN de compliancytool ontwikkeld. Hiermee kan een werkgever of opdrachtgever nagaan of de partij waarmee hij in zee gaat betrouwbaar is en wat voor soort contract hij moet afsluiten. De tool bevat een overzicht van de verplichtingen die op de vijf geschetste terreinen bestaan en hoe deze na te leven.
Een bedrijf kan met behulp van de tool haar eigen processen en procedures nalopen en de organisatie zo inrichten dat voor de diverse terreinen verantwoordelijke functionarissen worden benoemd die betrokken zijn bij het voorkomen van aansprakelijkheid.

De compliancytool is ook te gebruiken om uitzendbureaus en onderaannemers waarmee u werkt, te screenen op naleving van de verplichtingen op het gebied van de schijf van vijf.

Meer weten over de compliancytool?

Wanneer u meer wilt weten over het voorkomen van aansprakelijkheid voor het minimumloon, loon, cao-loon, de Wet Aanpak Schijnconstructies en andere terreinen, neem contact op met Ruud Blaakman, Armand Lahaije of Jan de Graaf van adviesteam Internationaal / Fiscaal. Op afspraak geven zij u een demonstratie van de tool en lichten zij uw afspraken, processen en procedures door.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden