21 januari 2021

Coronavirus en grensarbeid: lockdown-update

Actuele informatie over de invloed van het coronavirus op werk is gebundeld op onze speciale coronapagina

De coronacrisis duurt voort, maar ook grensoverschrijdende werkzaamheden, zeker in vitale beroepen, moeten doorgaan. AWVN ontvangt vanwege de nieuwe lockdown nog steeds veel vragen over grensarbeid en quarantaine. In dit artikel hebben wij de meest actuele informatie over corona en grensarbeid voor werkgevers op een rij gezet.

In november lieten wij al weten dat voor grensarbeid geen quarantaine geldt. Inmiddels is dat ook duidelijker op de website van de Rijksoverheid aangegeven. Op basis van deze informatie moet een werkgever dus nagaan hoe de werkzaamheden in België en Duitsland zijn georganiseerd en of de werknemers daadwerkelijk minimaal een keer per week terugkeren naar Nederland (of vice versa). Als dat zo is, dan is er in het geheel geen probleem om over de grens te werken; quarantaine is niet verplicht. Wel kan het zijn dat bij de grens controles worden uitgevoerd. Dan moet men grensarbeid kunnen bewijzen, dus een werkgeversverklaring over grensarbeid van de werkgever kunnen tonen.

Als gesproken wordt over een avondklok in Nederland, dan moet men bezien welke maatregelen daarvoor worden genomen en welke uitzonderingen daarvoor gelden. Daar kan op dit moment nog niets over gezegd worden, omdat de maatregelen nog niet zijn gepubliceerd.

In België is dit echter al wel een avondklok ingevoerd. Als een grensarbeider in België wil aantonen dat hij daar mag reizen in verband met werk, ondanks de avondklok, dan kan hij het daarvoor bestemde formulier gebruiken. Er geldt een avondklok tussen middernacht en 05.00 uur.

Voor meer informatie over grensarbeid, zie ook de volgende websites:

Heb ik een negatieve COVID-testuitslag nodig? | BBZ-BDZ | SVB

Grensoverschrijdend werken – startpuntgrensarbeid (benelux.int)

Webformulier “Crossing Borders” – Maatregelen voor het grensgebied Euregio Maas-Rijn – Aken-Eurode (grenzinfo.eu)

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden