14 september 2020

AWVN: ‘FNV moet maatwerk-voornemen ook in praktijk brengen’

‘De FNV moet zijn voornemen om maatwerk te leveren in het cao-overleg nu ook in de praktijk brengen door te kijken hoe een bedrijf of bedrijfstak er voor staat. In veel te veel cao’s wordt nog geschermd met de oude centrale loonwens van 5 procent. Dat kun je geen maatwerk noemen.’

Dat stelt werkgeversvereniging AWVN in een reactie op de vandaag gepubliceerde arbeidsvoorwaardennota van vakbond FNV.

Volgens AWVN is het wél vooruitgang dat de FNV sinds het uitbreken van de coronacrisis ruimte biedt voor maatwerk in cao’s. Dat getuigt van realiteitszin, want men neemt daarmee langzamerhand afscheid van centraal beleid van een standaardpakket voor alle cao’s, stelt de belangrijkste cao-adviseur van werkgevers. Alleen mag het van AWVN wel iets sneller gaan.

Volgens AWVN moet het in het cao-overleg van de komende tijd vooral gaan over de vraag hoe arbeidsvoorwaarden kunnen bijdragen aan het aanpassingsvermogen van ondernemingen. De coronacrisis heeft aangetoond hoe belangrijk aanpassingsvermogen is voor de overlevingskansen van bedrijven. Door aanpassingsvermogen en overlevingskansen van bedrijven centraal te stellen, wordt ook de baanzekerheid van werknemers vergroot, aldus AWVN.

AWVN publiceerde in juni een eigen, aangepaste arbeidsvoorwaardennota onder de titel Arbeidsvoorwaarden in coronacrisis. Andere tijden, andere oplossingen.

Hoe arbeidsvoorwaarden een rol kunnen spelen bij het aanpakken van de crisis is een van de onderwerpen van het AWVN-jaarcongres op 5 oktober.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden