Cao-info 2022, nummer 7 – 7 april

Exploderende gasprijzen

Trots kan ik u mededelen dat wij thuis al ruim een week van het ‘gas af zijn’. Niet douchen en geen verwarming betekent, zelfs met een dikke trui aan, bibberen bij een temperatuur in ons slecht geïsoleerde huis van 11 graden. Koken kunnen we blijven doen op onze inductie-kookplaat. Het kost wat, maar wij zijn solidair met Oekraïne! Stop de Europese financiering van de Russische oorlog in Oekraïne!

Eerlijk gezegd was dat van het gas af gaan niet helemaal een vrijwillige keuze. Vorige week woensdag zat ik diep in een gelukzalige workflow bij het schrijven van een memo over (de gevolgen) van de hoge inflatie en mogelijke oplossingen voor het cao-overleg. Plotseling hoorde ik een harde knal. Van schrik sprong ik een centimeter omhoog van mijn bureaustoel en belandde abrupt uit de schrijverswereld terug in de werkelijke wereld. Ik rende naar beneden, zag geen openstaande deuren die stonden te klapperen en nam vervolgens een kijkje in de kelder. Veel water op de vloer, daar klopte iets niet. Het bleek om een ontplofte boiler te gaan. Toen ik een monteur belde voor reparatie, werd de krapte op de arbeidsmarkt weer eens pijnlijk duidelijk. Gelukkig bood mijn cv-onderhoudsmonteur een oplossing: vervangen, die ketel van 17 jaar oud. Hij kan over tien dagen langskomen, op een zaterdag.

Hoe gaat het verder met de kou thuis? Die hebben we tot nu toe overleefd door doordeweeks de warme deken van de kantoortuin te ondergaan. ’s Avonds en in het weekend zitten we thuis gekluisterd aan ons elektrische kacheltje. Niet douchen betekent handwasjes en gisteravond ‘badderen’ in een warm laagje badwater van vijf centimeter – na het aanslepen van ontelbare hoeveelheden pannen met heet water. Het voelt als kamperen, maar het is te doen. Een gouden tip: als je niet je hele huis wilt verwarmen maar slechts één of twee kamers, dan kan dat prima met een elektrische kachel. En dat is ook nog eens veel goedkoper, want elektriciteit is (in elk geval bij ons) inmiddels goedkoper dan gas. Een echte win-winsituatie dus: én geen kou én een lagere energierekening.

CAO-info, CAO-kijkerBekijk onze speciale website cao-kijker voor gedetailleerde informatie over de meest recente cao-akkoorden

Hoe is het afgelopen met de werkinspiratie? Met het memo over inflatie kwam het niet meer goed. Zonder knal was de inspiratie misschien ook verdwenen, want ik was juist beland bij de paragraaf ‘hoge inflatie en cao-overleg: oplossingen’. Ik zoek nog steeds naar de macro-economische ‘elektrische kachel’ waarmee we voor werkgevers en werknemers uit de huidige verlies-verliessituatie in een win-winsituatie kunnen komen. En als we toch bezig zijn met het vinden van een oplossingen: wat kunnen en moeten wij als Nederland doen of laten om de Russische oorlog in Oekraïne te stoppen? Toch een landelijke boycot van Russisch gas?

Laurens Harteveld | L.Harteveld@awvn.nl | @Twitter

 

Verder lezen?

Log in