Cao-info 2022, nummer 12 – 16 juni

Persoonlijk ontwikkelbudget

In bijna alle cao’s zijn afspraken opgenomen over duurzame inzetbaarheid. Een veelvoorkomend onderdeel is het persoonlijk ontwikkelbudget (POB). Een potje met geld dat de medewerker (grotendeels) zelf mag inzetten om te werken aan z’n duurzame inzetbaarheid. Dit geeft veel vrijheid aan werknemers: zélf een cursus of opleiding kiezen die bij je eigen persoonlijke ontwikkeling of interesses past.

In de database van AWVN kwamen we 83 cao-akkoorden tegen in 2021 en 2022 waarin een afspraak is gemaakt over het POB (voor in totaal 1,3 miljoen werknemers). Dit budget wordt op veel verschillende manieren ingericht. In sommige cao’s is het een concreet geldbedrag, in andere cao’s wordt het budget uitgedrukt in een percentage van de loonsom of in uren. Om de analyse behapbaar en betrouwbaar te houden, is deze beperkt tot de 39 cao-afspraken (voor 600.000 werknemers) waar een concreet budget in is opgenomen.

Gemiddeld zien we dat er €700 aan POB per jaar wordt verstrekt aan medewerkers. In de meeste gevallen gaat het om €500 per jaar. Dit budget kan in veel gevallen gedurende enkele jaren – vaak tot drie jaar, soms vijf jaar – worden opgespaard zodat er een hoger bedrag ontstaat. Zo kan het budget worden ingezet voor een duurdere cursus of opleiding.

Ondanks dat er miljoenen (waarschijnlijk zelfs miljarden) euro’s aan opgepotte ontwikkelbudgetten beschikbaar zijn, blijkt dat het gebruik ervan tegenvalt. Zelf kwam ik er ook achter dat er inmiddels weer een paar honderd euro aan onaangeraakt budget in mijn spaartpotje zit. Cao-partijen merken dit ook, want we zien regelmatig afspraken waar het budget niet wordt aangepast maar dat er wordt afgesproken om het gebruik te stimuleren. Dit kan nog best lastig zijn. Benieuwd naar onze tips? Lees hier het hele artikel.

CAO-info, CAO-kijkerBekijk onze speciale website cao-kijker voor gedetailleerde informatie over de meest recente cao-akkoorden

Mathijs Roodenburg | m.roodenburg@awvn.nl | @Linkedin

Verder lezen?

Log in