Vraag van de week

Logo AWVN-werkgeverslijnKunt u een vakbond toegang tot de cao-onderhandelingen ontzeggen? 

​De Wet CAO vereist dat een vakbond rechtsbevoegd moet zijn om een cao af te sluiten. Soms ontstaat er echter discussie over het toelaten van een bepaalde vakbond tot het cao-overleg. Er kan sprake zijn van een situatie waarin de werkgever niet wil onderhandelen met een bepaalde vakbond. Daarnaast kunnen de reeds aanwezige bonden de toegang van een vakbond blokkeren en de werkgever vragen of dwingen om de bond niet toe te laten.

De werkgever is degene die besluit of hij een cao wil afsluiten, of lid wil worden van een vereniging die de cao afsluit (al dan niet gedwongen door een staking). De werkgever mag dus kiezen met wie de cao wordt afgesloten.

Een vakbond kan echter wel toegang tot de onderhandelingen eisen bij de rechter. De bond dient dan aan te tonen evident representatief te zijn. Bijvoorbeeld omdat hij meer werknemers vertegenwoordigt dan de andere aanwezige bonden in het overleg of als hij een specifieke groep werknemers vertegenwoordigt die niet door de andere bonden wordt vertegenwoordigd.

Wilt u meer weten over onderhandelingen? Op 15 december 2020 gaat de vierdaagse training Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden van start. Meld u hier aan

0 reacties