Vraag van de week

De AWVN-werkgeverslijn is de helpdesk voor leden van AWVN. Wekelijks selecteren de medewerkers van de AWVN-werkgeverslijn een vraag voor de blog, 'Vraag van de week'.

Vraag van de week.PNGUitbetalen vakantiedagen tijdens dienstverband

Vraag 16, 19 juni 2017

Vraag: Kan een werknemer zijn vakantiedagen tijdens dienstverband laten uitbetalen?
 
Voor zover het de wettelijke vakantiedagen - 20 dagen bij een fulltime dienstverband - betreft luidt het antwoord: nee, dit kan niet. Vakantiedagen zijn namelijk bedoeld om uit te rusten, ook wel de ''recuperatiefunctie'' van vakantie genoemd. De wetgever heeft daarom de mogelijkheid om minimumaanspraak aan vakantiedagen te laten uitbetalen wettelijk uitgesloten.

Echter geeft de wet aan dat de bovenwettelijke vakantiedagen onder bepaalde voorwaarden wel tijdens het dienstverband uitbetaald mogen worden.  De wet geeft namelijk aan dat de werknemer tijdens het dienstverband afstand kan doen van zijn aanspraak op de bovenwettelijke vakantiedagen.  Het laten uitbetalen van de bovenwettelijke vakantiedagen is mogelijk als dit schriftelijk is overeengekomen. Werkgever en werknemer kunnen elkaar niet verplichten om vakantiedagen uit te laten betalen.

Wilt u meer weten of hebt u een andere vraag? Neem dan contact op met de AWVN-werkgeverslijn via telefoonnummer 070 850 86 05, of per mail: werkgeverslijn@awvn.nl