‘Hoe je dit vak toepast, kan een wereld van verschil maken’

De werkplek van… Jacqueline Niessen

Jacqueline Niessen is sinds 2013 HR-directeur bij zetmeelconcern Avebe. Ze zit met de zevenkoppige directie, waarin zij de enige vrouw is, in een ruimte met flexibele werkplekken op het hoofdkantoor in Veendam. Net als AWVN bestaat Avebe sinds 1919.

Wat is het mooiste aan werken bij een honderdjarig bedrijf?
Avebe is bijna een familiebedrijf, waar wij als management een tijdje in mogen werken. In 2007 was het bedrijf bijna failliet, het draaide alleen op overheidssubsidie. Sinds 2012 krijgen we geen subsidie meer en nu draait het bedrijf bijna beter dan ooit. Ik vind het mooi om te zien hoe Avebe zich heeft opgewerkt uit de ellende, mede door de sterke wortels.

Wat is het mooiste aan uw vak?
Dit vak draait om verandermanagement. Hoe draag je als HR bij aan het bereiken van de doelstellingen van de onderneming? Het vak verandert an sich niet veel, maar de manier waarop je het toepast, kan een wereld van verschil maken.

Wat maakt uw werkplek bijzonder?
Avebe is een van de grootste werkgevers in Noordoost-Groningen, onze aandeelhouders zijn boeren uit de omgeving. Dat maakt ons niet alleen verantwoordelijk voor het bedrijf, maar geeft ons ook een sociale verantwoordelijkheid. De leden kijken altijd over onze schouder mee. We hebben een eigen cao. Als daarin bijvoorbeeld een loonstijging van 3 procent wordt afgesproken, krijgen we van onze leden meteen te horen: gaat mijn prestatieprijs dan ook met 3 procent omhoog?

Met welk HR-thema worstelt u op dit moment?
Hier werken mensen die nauwelijks kunnen lezen maar ook gepromoveerde mensen. Die groepen zitten heel anders in het werk. Hoe zorg je ervoor dat die uitersten elkaar weten te vinden? En hoe zorg je er tegelijk voor dat iedereen weet dat hij toegevoegde waarde heeft voor het bedrijf? Het thema van honderd jaar Avebe is niet voor niks ‘verbinden’. Wij kunnen binnen het bedrijf niet zonder elkaar, maar we kunnen ook niet zonder onze boeren, en niet zonder onze omgeving.

Wie is uw grote voorbeeld?
Oprah Winfrey, ik durf het bijna niet te zeggen. Omdat ze innovatief is: ze stopte met haar succesvolle show om een eigen zender te beginnen, ze heeft taboes doorbroken door zaken bespreekbaar te maken. Maar bovenal heeft ze zich verbonden met andere vrouwen. Daar kunnen vrouwen in het bedrijfsleven nog wat van leren: wij moeten elkaar vaker steunen en de bal toespelen.

Hoe zorgt u ervoor dat Avebe klaar is voor de komende honderd jaar?
Door innovatie – zoeken naar producten met meer toegevoegde waarde –, door de kosten terug te brengen en door samen te werken met de juiste partners. We redden het niet meer alleen, verbinding met de buitenwereld wordt veel belangrijker.

Hoe balanceert u tussen werk en privé?
Dat loopt totaal door elkaar heen. Als ik op een zaterdagavond niks heb, kan ik gelukzalig een notitie zitten schrijven. Mijn werk is mijn passie, maar ik bén niet mijn werk.

Wat is uw advies voor beginners in het HR-vak?
Doorloop alle facetten van het vak – arbeidsvoorwaarden, businesspartner, ontwikkeling van mensen, data-analyse – en maak dan je keuze. Doe dat waar je energie van krijgt.

 

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden