‘Spreek mensen aan op hun nieuwsgierigheid en je krijgt ze in beweging’

De werkplek van… Inge Tisson

Inge Tisson is sinds 2010 HR-directeur bij Eden Hotels. Ze werkt afwisselend thuis, op kantoor in Amsterdam en in een van de veertien hotels van het familiebedrijf.

Wat is het mooiste aan uw vak?
De menselijke factor. Dat we onszelf en onze mensen op allerlei manieren beter kunnen maken, in wie we zijn en wat we doen. Als je mensen aanspreekt op hun nieuwsgierigheid, krijg je hen in beweging. Net als bij de ontwikkeling van een kind eigenlijk.

Wat maakt uw werkplek zo bijzonder?
De combinatie van ‘operatie’ – de hotels – en kantoor. Als ik op locatie werk in een van de hotels, zit ik vaak in de lounge of het restaurant. Ik houd van de reuring van een hotel, de pieken en dalen in drukte. En omdat we een familiebedrijf zijn met korte lijnen, kunnen we snel beslissen. Dat werkt heel fijn.

Wat is de ideale werknemer?
Die heeft passie voor wat hij doet en straalt dat ook uit. Als je het hotelvak niet leuk vindt, houd je het niet lang vol. Mensen met passie voor het vak kunnen in onze branche het verschil maken.

Met welk HR-thema worstelt u op dit moment?
De krapte op de arbeidsmarkt. Iedereen heeft tekorten, we vechten om de beste mensen. Onze sector heeft ook nog eens niet zo’n goede naam: je moet altijd werken als anderen vrij zijn en krijgt slecht betaald. Meer betalen is niet altijd een optie, dus we kijken wat we kunnen doen naast die euro’s. Dat zit in tijd en flexibiliteit, bijvoorbeeld minder uren werken, diensten anders verdelen of een fulltime baan in vier dagen. Daar is vraag naar bij de jongere generatie, zeker in specifieke vakgebieden als de keuken. Daarbij kijken we meer vanuit de medewerker dan vanuit de werkgever: wat wil jij? Die wensen proberen we passend te maken bij onze organisatie.

Wie is uw grote voorbeeld?
Ik heb er zoveel. Bijvoorbeeld Sjoerd Dijkstra, de vader van onze ceo Léon. Hij heeft indertijd noodgedwongen het hotel van zijn vader overgenomen. Toen is hij ondernemer geworden en heeft Eden Hotels opgericht. Hij is nu tachtig jaar, maar komt nog regelmatig in de hotels en op kantoor. Hij heeft oog voor wat we doen, hij snapt hoe gastvrijheid werkt. Ik heb veel respect voor hem.

Hoe ontspant u na een dag werken?
Ik heb een zoontje van vijf. Als ik thuiskom, laat ik alles uit mijn handen vallen en ga op de grond zitten om met hem te spelen. En ik vind het fijn om met mijn man, die ook in de horeca werkt, de dag door te spreken. Horeca is onze passie, wat dat betreft lopen werk en privé bij ons door elkaar heen.

Welk advies heeft u voor beginners in het HR-vak?
Wees nieuwsgierig. Veroordeel niet. Mensen maken keuzes met een reden. Het is zo makkelijk om daar meteen een mening over te hebben. Maar je kunt ook vragen stellen vanuit nieuwsgierigheid – ongekleurd, onbevooroordeeld. Daar bereik je veel meer mee.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden