‘Zoek de breedte van het HR-vak op’

De werkplek van… Aldona Minderop

Aldona Minderop is sinds 2015 HR-directeur bij Etos. Ze zit met het hele managementteam van Etos in een kamer op de vijfde verdieping van het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam. Net als AWVN bestaat ook Etos sinds 1919.

Wat is het mooiste aan werken bij een honderdjarig bedrijf?
Ik vind het mooi dat Etos voortkomt uit een coöperatie die ooit door Philips is opgericht, vanuit zorg voor hun medewerkers. Zij geloofden dat het ten goede kwam aan het bedrijf als de medewerkers het goed hadden. Die zorg voor medewerkers, nu ook vertaald naar de zorg voor klanten, dat zit heel diep in ons DNA.

Wat maakt uw werkplek bijzonder?
Ons kantoor heeft de vorm van een hoefijzer. Eerst zaten we met het managementteam aan het uiteinde. Daar kwam bijna niemand langs, tenzij je er echt moest zijn. Ik ben blij dat we nu in het midden zitten. De kamer heeft een glazen wand met aan weerszijden deuren erin, wat ons als managementteam beter benaderbaar maakt.

Met welk HR-thema worstelt u op dit moment?
Het werven van goede medewerkers, zeker in stedelijk gebied. Dat geldt met name voor de winkels. Verder vragen nieuwe ontwikkelingen zoals e-commerce, om medewerkers met nieuwe capaciteiten. De concurrentie in de retail is groot. Als we jongeren willen aantrekken, moeten we bijvoorbeeld ook met de horeca concurreren.

Wie is uw grote voorbeeld?
Mijn oom die ook in het HR-vak werkte. Hij was charmant en intelligent, echt een verbinder. Hij kon door onzin heen prikken, liet zich niet gek maken. Je proefde bij hem integriteit en dat is voor mij veel waard.

Hoe zorgt u ervoor dat Etos klaar is voor de komende honderd jaar?
Je moet jezelf steeds opnieuw uitvinden, zeker in de retail, waar al zoveel ketens zijn omgevallen en nog steeds omvallen. Als je weet wat de klant wil en daarin meebeweegt, kun je blijven bestaan. Ik denk zeker dat er in de toekomst nog winkels zijn, maar meer geïntegreerd met online.

Wat is de ideale werknemer?
De lerende werknemer, die op zichzelf kan reflecteren en zich zo kan ontwikkelen en verbeteren. Iemand die steeds zoekt naar wat het beste bij hem of haar past. Dat vind ik een belangrijke eigenschap voor zowel winkelmanagers als mensen hier op kantoor.

Hoe balanceert u tussen werk en privé?
Als HR-directeur ben je bij veel zaken betrokken, dat maakt het werk interessant. Maar soms moet je zorgen voor een kruis in je agenda. Dan ben ik echt even vrij.

Wat is uw advies voor beginners in het HR-vak?
Zoek de breedte van het HR-vak op. Er zijn zoveel onderwerpen die aan HR raken, duik daar in de eerste jaren van je loopbaan eens in. Zorg dat je iets weet van data-analyse of dat je een keer een onderhandelingstraject voor de cao hebt meegemaakt. En leer zelf leidinggeven, als je de kans krijgt. Niet alleen omdat je er veel over moet adviseren, maar ook omdat leidinggeven je confronteert met jezelf. Dat is voor iedereen een leerzame ervaring.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden