Even voorstellen: Mathilde Reintjes, voorzitter beleidscommissie AWVN

Mathilde Reintjes is sinds afgelopen zomer (2021) voorzitter van de beleidscommissie van AWVN, het klankbord voor onze vereniging waar het beleidsthema’s betreft. Reintjes is bij NS verantwoordelijk voor Arbeidsvoorwaarden en Arbeidsverhoudingen. Wij vroegen de nieuwe voorzitter naar haar ideeën voor de wereld van werk en naar de belangrijkste HR-thema’s voor werkgevers in het algemeen en voor NS in het bijzonder.

Wat zijn voor u de belangrijkste thema’s als het gaat om de toekomst van werk?

Voor mij springen er drie thema’s uit:

  1. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers zich zo ontwikkelen dat zij ook op de arbeidsmarkt van de toekomst succesvol kunnen zijn?
  2. De ontwikkeling op organisatieniveau: hoe zorg je voor de wendbaarheid die nodig is om in te kunnen spelen op de veranderingen in de wereld om ons heen?
  3. De nieuwe dimensie die digitalisering aan het werk geeft: hoe kunnen we alle data die we hebben op een goede manier inzetten?

Hoe spelen deze thema’s in uw bedrijf?

Bij NS hebben we veel aandacht voor de 21ste-eeuwse vaardigheden, zoals creatief denken, problemen oplossen en IT-vaardigheden. Die heb je nodig om voorbereid te zijn op de toekomst. Om te toetsen hoe ver onze medewerkers hiermee zijn, bieden we een scan aan. Daarin krijg je tips om die vaardigheden te ontwikkelen.

De coronacrisis heeft wendbaarheid voor NS een urgent thema gemaakt. In 2019 hadden we nog volle stations en treinen, het jaar daarop was ineens alles leger en ook het afgelopen jaar hebben we veel minder mensen vervoerd. Daarnaast verwachten reizigers betere verbindingen, en de mogelijkheid om hun reis van deur tot deur te plannen. Daar moeten wij op inspelen; het vraagt van ons dat we wendbaarder zijn. Om dat te realiseren hebben we bijvoorbeeld onze besluitvorming simpeler gemaakt, zodat we beter mee kunnen bewegen met onze omgeving.

Wat wilt u met de beleidscommissie bereiken?

Bent u lid van AWVN en wilt u ook met andere werkgevers in contact komen? Meld u dan aan voor één van de AWVN-netwerken.
Meer informatie over de netwerken

De beleidscommissie is een inhoudelijk klankbord voor AWVN. Wij bespreken vooral HR-onderwerpen die ook spelen in het nationale beleidsdomein, zoals hybride werken of leren en ontwikkelen. Maar ook het coronatoegangsbewijs op de werkvloer komt voorbij: wat vinden we daarvan en wat kunnen we hierover meegeven aan AWVN?

Die onderwerpen bespreken we met een heel diverse groep HR-mensen. Het is heel fijn en inspirerend om ervaringen en inzichten te kunnen delen. Als voorzitter wil ik ervoor zorgen dat dit een stabiel en sterk netwerk blijft, waarin mensen elkaar makkelijk opzoeken, waarin de onderlinge banden goed zijn en we met energie en plezier bij elkaar komen.

Wat is voor u op dit moment de grootste uitdaging op HR-gebied?

Ervoor zorgen dat NS een aantrekkelijke werkgever blijft, met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld door het geboorteverlof voor partners volledig door te betalen.

En zorgen voor een open, inclusieve werkomgeving. Iedereen is welkom bij ons, maar hoe krijgen we dat bij iedereen tussen de oren? Daar is bewustwording bij leidinggevenden voor nodig. Dat bereik je bijvoorbeeld door de game Blindspot samen met je team te spelen, een game die je bewust maakt van de vooroordelen die je beslissingen beïnvloeden.

Tot slot, wat wordt hét HR-thema van 2022?

De krapte op de arbeidsmarkt is heel actueel, die lijkt zelfs structureel te worden. Dat brengt het risico met zich mee dat de groei die wij willen realiseren, vertraagt of stilvalt. We merken nu al dat we minder reacties op vacatures krijgen. Dus moeten we in actie komen: onze arbeidsmarktcampagne is weer begonnen en we zijn vaker op wervingsevents te vinden. Ook intern kijken we hoe we medewerkers beter in kunnen zetten. Zo hebben we een IT-klas, waar collega’s zich kunnen laten omscholen tot IT’er, met baangarantie. Ook kunnen alle collega’s zich laten omscholen tot machinist. Zo doen we van alles om met de krapte om te gaan.

Wat al langer speelt en wat dit jaar blijft spelen, is de snel veranderende wereld om ons heen, niet alleen door het coronavirus, maar ook door ontwikkelingen als digitalisering en globalisering. Dat heeft invloed op hoe we samenwerken en hoe we het werk inrichten. Het blijft voor zowel medewerkers als organisatie een zoektocht naar hoe we in de toekomst succesvol kunnen zijn.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden