Investeer in employability en wordt slagvaardiger en flexibeler

Als u investeert in de employability van uw medewerkers bent u als bedrijf slagvaardiger en flexibeler. Omdat de technologie verandert, beroepen veranderen en de markt verandert, worden voortdurend nieuwe eisen aan uw mensen gesteld. Daar wilt u op voorbereid zijn. Dat kan alleen als u blijft investeren in de (vak)kennis en vaardigheden van uw medewerkers. Alleen dan houdt u hen breed en duurzaam inzetbaar, nu en in de toekomst.

Praat met medewerkers over toekomstige ontwikkelingen in het bedrijf

Ga regelmatig met uw medewerkers in gesprek over (toekomstige) ontwikkelingen in het bedrijf en wat u van hem of haar verwacht. Zij hebben zelf ook belang bij employability. Doordat medewerkers blijven investeren in de eigen ontwikkeling, vergroten ze hun kansen op de arbeidsmarkt. Employability betekent meer dan het geregeld aanbieden van opleidingen en cursussen. Employability begint al bij het aannemen van een werknemer. Natuurlijk gaat het om de huidige taken en competenties, maar misschien verandert de functie binnenkort? Wat voor medewerker en met welke competenties heeft u dan nodig? Laat dat ook bij sollicitatie duidelijk worden. Maak een opleidingsplan. Welke ontwikkelingen verwacht u zowel binnen als buiten het bedrijf. Denkt u aan nieuwe producten? Nieuwe machines? Andere markten? Zijn uw mensen daar klaar voor? Welke kennis en vaardigheden hebben uw mensen dan nodig? Breng het in kaart en maak een opleidingsplan.

Doe aan taak- en functieroulatie

Zorg ervoor dat uw mensen niet langdurig hetzelfde werk doen door ze regelmatig van diensten en taken te laten wisselen. Mensen hebben dan ook minder moeite om te veranderen van werk. En zij vinden het vanzelfsprekend en waardevol om daarvoor bij te leren en zo te werken aan hun employability. Als organisatie wordt je flexibeler wanneer uw medewerkers op verschillende plekken kunnen werken. Leg de verantwoordelijkheid bij werknemer en stimuleer ze om cursussen en trainingen te volgen.
Employability betekent ook dat u uw medewerkers zolang mogelijk vitaal in dienst wilt houden. Besteed dus extra aandacht aan oudere collega’s. Door hun ervaring zijn ze uiterst waardevol. Laat ze ook wisselen van functie of afdeling.

Tiptrack geeft inzicht en draagt bij aan employability

Met Tiptrack komen uw medewerkers in beweging en gaan zij zelf aan de slag met hun duurzame inzetbaarheid. De app helpt hen meer inzicht te krijgen in hoe ze ervoor staan op het gebied van werk, ontwikkeling, gezondheid en financiƫn. Zij worden aan het denken gezet; waar wil ik zijn over 2, 5 of 10 jaar? Wat heb ik daarvoor nodig? Wat moet ik daarvoor doen? Tiptrack helpt hen bij het stellen en behalen van doelen. En uw medewerkers worden gestimuleerd om hun DI-budget uit te geven in de Tiptrackshop aan trainingen of cursussen die hen helpen bij de voorbereiding op de toekomst.

0 reacties