03 juli 2024

RTB voor Oekraïense ontheemden verlengd tot 4 maart 2026

De Europese Raad heeft besloten om de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) voor Oekraïense ontheemden met een jaar te verlengen, tot 4 maart 2026. Hierdoor kunnen ontheemden uit Oekraïne een jaar langer in de EU-lidstaten verblijven. De reden hiervoor is dat de oorlog met Rusland nog niet voorbij is.

Vragen over Oekraïense werknemers?

 

Contacteer
Ruud Blaakman

Verlenging RTB

Toen miljoenen mensen uit Oekraïne op de vlucht sloegen voor de oorlog met Rusland heeft de Raad van de Europese Unie op 4 maart 2022 de RTB in werking gesteld. Hiermee hebben vluchtelingen uit Oekraïne in alle EU-lidstaten tijdelijk recht op opvang, medische zorg, werk en onderwijs. De RTB werd in eerste instantie geactiveerd voor een jaar, met de mogelijkheid om deze twee keer te kunnen verlengen tot en met 4 maart 2025. Gezien de onzekere situatie in Oekraïne heeft de Raad van de Europese Unie nu besloten de RTB in de huidige vorm met nog een jaar te verlengen.

Onder welke voorwaarde mogen Oekraïense ontheemden werken?

Op het gebied van werk betekent dit dat werkgevers ontheemden uit Oekraïne ook tot 4 maart 2026 arbeid in loondienst mogen laten verrichten zonder dat de werkgever hiervoor een tewerkstellingsvergunning nodig heeft. Wel geldt er een meldplicht voor de werkgever bij het UWV.

De voorwaarden die nu gelden blijven vooralsnog hetzelfde. Dit betekent dat werkgevers ontheemden uit Oekraïne die onder de RTB vallen, langer in dienst kunnen houden of nemen. Meer informatie over wanneer en onder welke voorwaarden een ontheemde uit Oekraïne mag werken in Nederland is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Voor het notificeren bij het UWV wanneer een Oekraïense werknemer voor het eerst in dienst wordt genomen, kunt u hier terecht.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden