26 januari 2022

Versoepeling coronamaatregelen en quarantaine-advies

Het kabinet heeft op 25 januari 2022 een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Zo mogen alle voor publiek toegankelijke plekken, binnen en buiten, onder voorwaarden weer open voor publiek van 05:00 tot 22:00 uur. Het betreft onder meer horeca, zoals cafés en restaurants, culturele locaties, zoals bioscopen, theaters en musea, en sportlocaties. Op een aantal plekken moeten bezoekers een coronatoegangsbewijs laten zien.

Hoewel niet alle sectoren hebben gekregen waar ze op hoopten, en opening in voorkomende gevallen niet eens rendabel is te maken, is er in ieder geval een begin. Laten we hopen dat het kabinet ook oor heeft voor die sectoren voor wie deze versoepelingen nog onvoldoende soelaas bieden.

Versoepelingen quarantaine-advies

Voor veel werkgevers is misschien nog wel belangrijker dat ook het quarantaine-advies is versoepeld. Zo hoeven kinderen die naar de kinderopvang, het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs gaan en zelf geen klachten hebben, niet meer in quarantaine na contact met een positief getest persoon. Daardoor hoeven werknemers met schoolgaande kinderen minder vaak voor opvang te zorgen.

Werknemers die langer dan een week geleden een boosterprik hebben gehad of korter dan 8 weken geleden positief getest zijn, en werknemers die hier niet aan voldoen, maar werkzaam zijn in een essentieel bedrijfsproces, hoeven ook niet meer in quarantaine na contact met een positief getest persoon. In alle gevallen is wel vereist dat de werknemer zelf geen coronaklachten heeft. Bij een positieve test of bij klachten blijft de werknemer alsnog thuis.

Voorwaarden bij essentieel bedrijfsproces

Bij de quarantaine-uitzondering voor essentiële bedrijfsprocessen geldt wel een aantal voorwaarden. Hierbij is overigens niet helemaal duidelijk of dit dwingende voorwaarden zijn of aanbevelingen. Het gaat in ieder geval om werknemers die essentieel zijn voor de continuïteit van de organisatie, en waarbij de bedrijfsvoering zonder die werknemers ernstig wordt belemmerd. Wanneer dit precies het geval is, wordt niet verduidelijkt. Er wordt gerefereerd aan overleg met de medezeggenschap en de werknemers. Het lijkt erop dat er in ieder geval sprake is van een essentieel bedrijfsproces of essentiële functie als werkgever en werknemers het daar met elkaar over eens zijn.

Volgens de Rijksoverheid heeft de werknemer wel altijd de keuze om toch in quarantaine te gaan en niet naar het werk te komen. Dit komt ons wat vreemd over, maar hopelijk komt er op dit punt (en ook op andere punten) binnenkort verduidelijking. Zie voor meer informatie over essentiële bedrijfsprocessen in relatie tot quarantaine op de speciale pagina hierover op de site van de Rijksoverheid.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden