06 oktober 2020

Toename coronabesmettingen: wat doet dit met grensarbeid?

Door het toenemend aantal coronabesmettingen in Nederland en de ons omringende landen komen er ook weer meer vragen bij de AWVN-werkgeverslijn binnen over de voorwaarden voor grensarbeid, het benodigde papierwerk en eventuele quarantaineverplichtingen. Wij hebben hieronder een en ander voor u op een rij gezet waar het grensarbeid met België en Duitsland betreft.

Allereerst moet worden vastgesteld of reizen voor werk noodzakelijk is. Als medewerkers thuis kunnen werken, geniet dat de voorkeur. Daarnaast geldt in zijn algemeenheid dat werknemers bij klachten niet moeten reizen en niet op het werk moeten verschijnen. Het risico op besmetting van collega’s is te groot.

Als werknemers niet ziek zijn en geen coronaverschijnselen vertonen, kunnen zij over de grens werken. Wel moeten zij steeds de algemene en lokale verplichtingen, die per land kunnen verschillen, in acht nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het voldoende afstand houden en de mondkapjesverplichting.

Noodzakelijk en niet noodzakelijk reizen

Reizen voor werk betreft noodzakelijk reizen. Reizen voor familiebezoek, tanken, boodschappen doen of vakantie vieren over de grens gelden in het algemeen als niet noodzakelijke reizen. Veel van de beperkingen die per land worden opgelegd betreffen met name niet noodzakelijke reizen. Aangezien het coronavirus geen onderscheid maakt tussen noodzakelijk en niet noodzakelijk reizen, vaardigen de landen altijd eerst een algemeen verbod op reizen uit. Dat gaat vervolgens gepaard met uitzonderingen voor noodzakelijk reizen, zoals grensarbeid. Deze uitzonderingen betreffen veelal ook uitzonderingen op de quarantaineverplichtingen.

Grensarbeid van en naar België

(werknemers die in Nederland wonen en grensarbeid in België verrichten en werknemers die in België wonen en die grensarbeid in Nederland verrichten)

België heeft voor inwoners van een aantal Nederlandse provincies reisbeperkingen ingesteld, zoals het moeten beschikken over een coronatest en quarantaineverplichtingen. Als echter sprake is van noodzakelijke reizen, zoals grensarbeid, dan gelden deze verplichtingen niet. Aangegeven wordt dat noodzakelijke reizen voor korter dan 48 uur uitgezonderd zijn van quarantaine- en testverplichtingen. Grensarbeid valt hieronder wanneer dagelijks op en neer wordt gereisd.

Nederland heeft voor inwoners van een aantal Belgische regio’s reisbeperkingen ingesteld en raadt quarantaineverplichtingen aan. Wanneer echter sprake is van noodzakelijke reizen, zoals grensarbeid, dan gelden deze verplichtingen niet. Wel moeten de grensarbeiders klachtenvrij zijn.

Sinds 1 augustus 2020 moeten alle reizigers naar België, ongeacht het gekozen transportmiddel, ten vroegste 48 uur voorafgaand aan de aankomst in België, het Public Health Passenger Locator Form invullen. Dit hoeft alleen niet als het verblijf in het buitenland minder dan 48 uur bedraagt of het verblijf in België minder dan 48 uur duurt. Wanneer dagelijks op en neer gereisd wordt, is dit formulier niet nodig. Voor het aantonen van grensarbeid kunt u het Engelstalige formulier gebruiken.

Meer informatie vindt u op de volgende websites:
Nederland wereldwijd: België
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Buitenlandse Zaken België
Rijksoverheid over thuisquarantaine

Grensarbeid van en naar Duitsland

(werknemers die in Nederland wonen en grensarbeid in Duitsland verrichten en werknemers die in Duitsland wonen en die grensarbeid in Nederland verrichten)

Nederland heeft voor inwoners van Duitsland geen reisbeperkingen ingesteld. Grensarbeid is zonder nadere maatregelen toegestaan.

Duitsland heeft bepaald dat de werknemer, als die uit een aantal nader genoemde Nederlandse provincies komt, bij binnenkomst in Duitsland een negatieve coronatest moet tonen die niet ouder is dan 48 uur. Als dit niet overlegd kan worden, moet de werknemer zich in Duitsland preventief laten testen. Dan wordt gevraagd om daarna 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Deze quarantaine kan opgeheven worden als de test negatief is. De test- en quarantaineregels van de Duitse overheid gelden niet voor reizigers die uit de andere Nederlandse provincies komen of op doorreis zijn naar een ander land. Werknemers moeten dus aantonen uit welke provincie ze komen, waar ze wonen. Dit kunnen zij doen met een recente loonstrook waarop het adres vermeld staat. Bovengenoemde maatregelen gelden niet bij grensarbeid naar de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Pfalz. Per deelstaat kan de situatie verschillen. Daarnaast kan de situatie snel veranderen, zodat men zich steeds op de hoogte moet stellen van de meest recente ontwikkelingen.

Voor Duitsland geldt de vrije bewijsleer. Een werkgeversverklaring dat een werknemer in loondienst is en een recente loonstrook volstaan om te bewijzen dat sprake is van grensarbeid. Als u een min of meer ‘officieel’ document voor grensarbeid wilt hanteren, kunt u gebruik maken van het Engelstalige formulier dat ook bij grensarbeid naar België geldig is.

Voor bewijs van coronavrij zijn gelden uitgebreide verplichtingen.

Voor Nederland geldt geen quarantaine. Voor Duitsland wel, met enkele uitzonderingen per deelstaat.

Meer informatie vindt u op de volgende websites:
Verordening inreizen Duitsland
Nederland wereldwijd: Duitsland
Rijksoverheid over thuisquarantaine

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden