07 mei 2020

Belastingafspraak Nederland België over thuiswerken in coronacrisis

Dagblad De Telegraaf meldt dat Nederland en België afspraken hebben gemaakt over de toepassing van het Nederlands-Belgisch belastingverdrag in relatie tot werkdagen doorgebracht in het woonland. Door de coronacrisis werken veel grensarbeiders op dit moment gedwongen thuis door (in)reisbeperkingen. Het loon toerekenbaar aan de thuiswerkdagen is onder het belastingverdrag belast in het woonland.

Dat leidt potentieel tot omvangrijke compliance issues en extra administratieve lasten voor werkgevers en werknemers. Om dit te voorkomen, hebben Nederland en België nu afgesproken dat inkomen wordt belast in de staat waar normaal gesproken de werkzaamheden zouden zijn verricht. Er vindt kortom door de thuiswerkdagen geen verschuiving van de belastingplicht van het werkland naar het woonland plaats. Met deze afspraken sluiten Nederland en België aan bij de eerdere maatregel dat thuiswerken in verband met de coronamaatregelen geen gevolgen heeft voor de toepasselijke sociale-zekerheidswetgeving. De afspraken zijn ook in lijn met de richtlijnen van de OESO van 3 april. Een en ander is bevestigd door de Belgische minister van Financiën Alexander De Croo. De tekst van het akkoord is nog niet gepubliceerd.

Om aan te tonen dat de thuiswerkdagen een direct verband hebben met de coronacrisis, moet de grensarbeider een dagenkalender bijhouden over welke dagen het gaat en een verklaring van de werkgever hebben dat de thuiswerkdagen een gevolg zijn van de crisis. Voor grensarbeiders die, los van de crisis, in het thuisland werkzaamheden verrichten geldt de regel niet. Het loon toerekenbaar aan die dagen blijven belast in het thuisland.
De overeenkomst tussen Nederland en België loopt tot en met 31 mei 2020 en kan nadien worden verlengd.

Meer informatie: ‘Fiscale positie grensarbeiders Nederland-België in coronatijd duidelijk’ op de site van taxlive.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden