De avr of cao moderniseren

Dienstverlening AWVN arbeidsvoorwaarden onderhandelen
Klik op de afbeelding voor het volledige dienstenaanbod van AWVN op het gebied van de arbeidsvoorwaarden.

Vanzelfsprekend past u periodiek de arbeidsvoorwaarden aan. Maar hoe toegankelijk is de tekst van uw cao of arbeidsvoorwaardenregeling (avr) nog – na al die jaren en vele aanpassingen verder – voor medewerkers en hoe aansprekend is de vorm? Past (de uitstraling van) uw cao / avr nog bij uw business en is deze in lijn met uw bedrijfsvisie en kernwaarden? Misschien tijd voor het moderniseren van de cao / avr?

Waarom cao/avr moderniseren?

Er zijn veel redenen om een cao/avr te moderniseren, bijvoorbeeld
• de complete regeling gaat onder de loep, na vele rondes van aanpassingen
• om beter aan te sluiten bij de actuele bedrijfsvisie en kernwaarden
• ervoor te zorgen dat de arbeidsvoorwaarden de bedrijfsdoelstellingen beter ondersteunen
• om uw aantrekkelijkheid als werkgever te vergroten (interne/externe arbeidsmarkt).

Hoe cao/avr moderniseren?

U kunt de cao of arbeidsvoorwaardenregeling (avr) op verschillende manieren moderniseren: op tekst, vorm, inhoud en proces.

• Maak de teksten toegankelijker door deze thematisch te ordenen met een logische opbouw (bijvoorbeeld mijn tijd, mijn geld, mijn regelingen in plaats van artikelsgewijs), door ‘gewone’, begrijpelijke taal te gebruiken (kort, helder, actief), ingewikkelde teksten te vervangen door gemakkelijk te lezen tabellen en van de traditionele u-vorm over te stappen op het informelere je. Begrijpelijke teksten en een aansprekende vorm maken communiceren over de arbeidsvoorwaarden die uw organisatie biedt gemakkelijker.
Een moderne cao / avr bevestigt en versterkt uw imago als moderne werkgever.

De inclusieve cao

Streeft u in uw organisatie naar gelijke kansen en wilt u dat ondubbelzinnig terugzien in uw cao(-tekst)? Wij kunnen u ondersteunen met de inclusiescan: AWVN voert een scan uit om na te gaan hoe inclusief uw cao nu is en hoe deze inclusiever kan. Daarbij kunnen we inspirerende voorbeelden geven van andere organisaties. Uiteraard kunnen onze adviseurs u begeleiden in het proces naar een inclusieve cao of avr.

Bekijk het praktijkvoorbeeld van de ANWB

• Trek uw regeling een wat hipper, digitaal jasje aan, maak er in plaats van het papieren cao-boekje bijvoorbeeld een doorklikbare pdf van of beter nog een website of een app. Informatie is zo makkelijker vindbaar en altijd en overal benaderbaar voor medewerkers.

• Moderniseer de inhoud van uw cao of avr door het invoeren van persoonlijke budgetten, het vastleggen van mogelijkheden tot zelfroosteren of werknemers de mogelijkheid te bieden om hybride te werken.

• Tot slot: u kunt het proces van arbeidsvoorwaardenvorming vernieuwen door uw medewerkers vooraf bij de vernieuwing van uw cao of avr te betrekken. Hou bijvoorbeeld een enquête onder medewerkers of organiseer dialoogsessies met medewerkers over wat zij belangrijk vinden (top-3 belangrijke thema’s, voorkeur voor de ene of juist de andere arbeidsvoorwaarde, enzovoort).

Overzicht dienstverlening AWVN
Klik op de afbeelding om het beknopte overzicht van de vijf clusters van de AWVN-dienstverlening te bekijken.
Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden