Het ging in de specifieke casus over de vraag of gericht vrijgestelde vergoedingen of vergoedingen die in de vrije ruimte van de Werkkostenregeling vallen, meetellen als er in de regeling over excessieve vertrekvergoedingen over ‘loon’ gesproken wordt. De uitspraak van de HR heeft niet alleen betrekking op de regels rond excessieve vertrekvergoedingen: ook bij veel andere regelingen in de loonheffingen komt namelijk het begrip ‘loon’ terug.
Excessieve vertrekvergoedingen
Een werkgever moet 75% belasting afdragen (bovenop de belasting die de werknemer betaalt) als hij een zogeheten excessieve vertrekvergoeding betaalt aan een werknemer die meer verdient dan het zogenaamde toetsloon. De excessieve vertrekvergoeding is geïntroduceerd om werkgevers te ontmoedigen een ontslagvergoeding van meer dan een jaarsalaris te betalen. Bij het bepalen van het toetsloon én bij het berekenen van de te betalen belasting is van groot belang wat precies meetelt als er gesproken wordt over ‘loon’.
De Hoge Raad heeft hierover recent een uitspraak gedaan. Die uitspraak heeft een veel ruimere werking dan alleen voor de regeling over excessieve vertrekvergoedingen. Daarmee is de uitspraak ook van belang voor werkgevers die geen werknemers hebben die meer verdienen dan € 680.000 per jaar (het toetsloon in 2025) en die daarom nooit te maken hebben met excessieve vertrekvergoedingen.
Loon onder de Werkkostenregeling
Door de invoering van de Werkkostenregeling in 2011 is het loonbegrip uitgebreid. Vanaf dat moment is loon alles wat de werknemer van de werkgever ontvangt, inclusief vergoedingen en verstrekkingen in het kader van het dienstverband. Daaronder valt bijvoorbeeld ook de vergoeding van de reiskosten voor een zakelijke reis, een kerstpakket, de waarde van een door de werkgever betaalde bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, en voor ingekomen werknemers een vergoeding op grond van de 30%-regeling.Niet al dat loon leidt voor de werknemer tot het betalen van belasting: de werkgever kan ervoor kiezen om bepaalde vergoedingen en verstrekkingen onder de Werkkostenregeling te brengen. Als dat gebeurt kan de werkgever vervolgens nihilwaarderingen en gerichte vrijstellingen toepassen. Daardoor blijft de kostenvergoeding voor een zakelijke reis onbelast en kan een ingekomen werknemer tot 30% van het loon onbelast ontvangen. Ook kan de werkgever gebruikmaken van de vrije ruimte in de Werkkostenregeling, waardoor de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering en het kerstpakket bij de werknemer niet belast worden. Pas als de vrije ruimte wordt overschreden, betaalt de werkgever 80% belasting (over de overschrijding).
Vragen over dit artikel?
Neem contact op met Hans de Vries
De vraag die de Hoge Raad beantwoordde is of gericht vrijgestelde vergoedingen of vergoedingen die in de vrije ruimte van de Werkkostenregeling vallen en waarover dus geen loonbelasting betaald wordt, toch meetellen als er in de regeling over excessieve vertrekvergoedingen gesproken wordt over ‘loon’.
De vraag is relevant, omdat bij de introductie van deze regeling in 2009 nog een beperkter loonbegrip gold en werden dit soort vergoedingen niet meegeteld als loon.
Ruimere werking
De Hoge Raad oordeelt dat als een specifieke regeling in de wet geen verdere afbakening van het loonbegrip kent, het algemene en ruime begrip ‘loon’ van toepassing is. Dat dit loonbegrip door de invoering van de Werkkostenregeling is uitgebreid en dat de gevolgen daarvan op andere regelingen zoals de regels rond excessieve vertrekvergoedingen op dat moment niet zijn onderkend, maakt dat niet anders.
De uitspraak van de Hoge Raad heeft een grotere impact dan alleen op de regels rond excessieve vertrekvergoedingen. Ook bij veel andere regelingen in de loonheffingen komt het begrip ‘loon’ terug. Bijvoorbeeld als het gaat om het vaststellen van het gebruikelijke loon bij een aanmerkelijk belanghouder of in bepalingen rondom pensioenregelingen. Ook bij de berekening van de hoogte van de heffingskortingen speelt ook het begrip ‘loon’ een belangrijke rol.
En nu?
De verwachting is dat het ministerie van Financiën met reparatiewetgeving zal komen om de onbedoelde gevolgen als gevolg van de uitbreiding van het loonbegrip en de hierdoor ontstane onduidelijkheid weg te nemen. We houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.
Log in met de gebruikersnaam die je altijd gebruikt en die bij ons bekend is, maar met het wachtwoord van je bijbehorende werk- school- of privéaccount van Microsoft of Gmail
Inloggen