Logo AWVN
20 maart 2025

AWVN geeft kabinet vijf adviesrichtingen om arbeidsmarktkrapte aan te pakken

Werkgeversvereniging AWVN roept het kabinet op om de juiste randvoorwaarden te scheppen voor een effectieve aanpak van arbeidsmarktkrapte. Dit staat in een brief die AWVN ter voorbereiding van de arbeidsmarktkraptetop – op vrijdag 21 maart – aan het kabinet heeft gestuurd. In de brief adviseert AWVN vijf richtingen bij het maken van effectief beleid.

Krapte Kompas

Waar zet u precies op in voor het succesvol werven en behouden van werknemers? Het Krapte Kompas van AWVN helpt u inzichtelijk te maken waar er voor u winst valt te behalen.

Vul het Krapte Kompas in

Volgens AWVN beschikken we dankzij krachtige bedrijven en een goedopgeleide beroepsbevolking over goedbetaalde, hoogkwalitatieve en zeer diverse werkgelegenheid. Die positie is niet vanzelfsprekend. Door krapte op de arbeidsmarkt komen welvaart en welzijn onder druk te staan. Bedrijven zijn daarom primair aan zet om met de schaarste van talent om te gaan.

AWVN en haar partners adviseren Nederlandse werkgevers onder andere te investeren in maatregelen die de arbeidsproductiviteit verhogen. Dit is dan ook wat betreft werkgeversorganisaties de belangrijkste prioriteit voor het arbeidsvoorwaardenoverleg van dit jaar. Langs de weg van arbeidsproductiviteit kan immers de vraag naar arbeid worden verminderd en groei worden aangejaagd.

Erken het belang van arbeidsmarktkrapte én maak de juiste keuzes

AWVN is één van de partijen die een vertegenwoordiging stuurt naar de arbeidsmarktkraptetop. Het congres is volgens AWVN een uitstekend initiatief waarmee het kabinet laat zien doordrongen te zijn van het krapteprobleem. Ook toont het de bereidheid om samen met de spelers in ons sociaaleconomische stelsel tot oplossingen te komen.

Het is aan de overheid om daarvoor de juiste randvoorwaarden te scheppen. Daar zit ook gelijk de zorg van AWVN. Het kabinet erkent wel het belang van het bestrijden van de krapte, maar maakt tegelijkertijd keuzes die daarmee niet volledig in lijn lijken. Daarom adviseert AWVN het kabinet om 5 richtingen in acht te nemen in het beleid:

De vijf aanbevelingen voor de arbeidsmarktkraptetop

  1. Draag bij aan de arbeidsproductiviteit van onze economie door te investeren in onderwijs, ontwikkeling en onderzoek.
  2. Vereenvoudig het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals vluchtelingen en mensen met een kwetsbare gezondheid.
  3. Stimuleer werkenden om méér uren te werken. Dat kan door de negatieve impact van meer werken op de toeslagen te verminderen, maar ook bijvoorbeeld door voorzieningen rond kinderen beter af te stemmen op werkende ouders.
  4. Wees zuinig met onze kennis-, studie- en arbeidsmigranten. Alle succesvolle economieën zijn voor een deel gebouwd op talent van elders. Internationaal is een strijd om talent gaande, waarin Nederland altijd vooraan stond, maar waarin we onze gunstige positie dreigen te verliezen.
  5. Draag bij aan vraagvermindering door kritisch te zijn op baancreatie in de publieke sector. De publieke sector was afgelopen jaren een grote banenmotor. Net als het bedrijfsleven, zal ook de publieke sector kritisch moeten zijn op zinvolheid en noodzaak van taken en werkprocessen. Automatisering – mits goed ingezet – kan helpen de druk op personeel te verlichten. De overheid kan ook haar steentje bijdragen door de regeldruk voor bedrijven en organisaties te verminderen – die betekent in de praktijk namelijk ook een grotere inzet van mensen in bedrijven. Wetgeving heeft in de praktijk vaak onbedoelde effecten die maken dat er meer personeel nodig is.

De vijf aanbevelingen worden in de brief verder toegelicht. De volledige brief is hier te lezen. Anne Megens, directeur beleid en advies, sprak ook over De Telegraaf over het onderwerp. Het artikel is hier te lezen.

Deel dit artikel via: