“Lijkt ons vak je leuk? Dan ben je welkom. De rest doet er niet toe.”

In een krappe arbeidsmarkt kun je niet op zoek naar het schaap met de 5 poten. Chéry Wortelboer, directeur bij Nijmeijer Koeltechniek, kijkt met een open blik naar de arbeidsmarkt: “Motivatie is voor mij het belangrijkste. Lijkt je ons vak je leuk? En wil je ervoor gaan? Dan ben je welkom. De rest doet er niet toe.” Hij vertelt dat een goede bedrijfscultuur de basis is om te zorgen dat iedereen zich thuis voelt.

Chery Wortelboer
Chéry Wortelboer – Nijmeijer Koelt, Hoogeveen © Fotografie: Martin Hogeboom

Een tijdje geleden heeft Chéry Mazen Jabri aangenomen om bij Nijmeijer Koeltechniek het vak te komen leren. Chéry: “Aanvankelijk twijfelde ik een beetje. Er werken bij ons veel autochtone Nederlanders op kantoor en ik vroeg me af of een nieuwe collega met een migratieachtergrond daartussen zou passen. Aan de andere kant vertrouwde ik op ons team. Je wordt hier beoordeeld op collegialiteit. Help je mee als een lastige klus geklaard moet worden? Sta je open voor een grapje onderling? Dat is het belangrijkste.” En dat bleek succesvol: Mazen slaagde voor zijn examen en draait inmiddels als volwaardig technicus mee in het team.

Voer een introductiegesprek met alle nieuwe medewerkers

Chéry vindt het belangrijk dat iedereen zich prettig voelt binnen zijn bedrijf. Daarom heeft hij met alle nieuwe collega’s een gesprek. Chéry: “Zijn er bijzonderheden waar we rekening mee kunnen houden? Naar aanleiding van een van deze gesprekken hebben wij bijvoorbeeld geregeld dat er bij de vrijdagmiddagborrel nu ook halal hapjes zijn. Op die manier proberen we ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis voelt.”

Beoordeel mensen op basis van wat ze kunnen

Chéry: “Ik vind het belangrijk om iedereen binnen onze organisatie gelijk te behandelen. Ik beoordeel onze mensen op basis van wat ze kunnen. Bij ons bepalen mensen bijvoorbeeld ook hun eigen ontwikkelsnelheid. Heb je een bepaalde opleiding afgerond? Dan hoort daar ook een hoger salaris bij. Iedereen bepaalt daarin zelf wat hij of zij zelf wil. De ruimte is er voor alle collega’s, dat is wel zo eerlijk”.

Chéry’s tip aan andere ondernemers
Wat hij andere ondernemers wil meegeven? Chéry: “Ik vind het de normaalste zaak van de wereld om op deze manier ons bedrijf te runnen. Dat zou het voor iedereen moeten zijn. Mijn advies is om het aan te gaan en te ervaren in de praktijk. Ja, het kost tijd en aandacht, maar alleen op die manier kan het een succes worden!”

 

Dit verhaal is gepubliceerd in juli 2024

Doe mee in onze Community of Practice

Eerst meer lezen over objectief selecteren?

Doe mee in onze Community of Practice

Steeds meer werkgevers doen aan objectieve selectie. Zo vinden zij de beste kandidaat voor de functie én stimuleren ze gelijke kansen. Lijkt het u interessant om onder begeleiding een jaar lang te gaan oefenen met objectief selecteren? Dat kan in onze Community of Practice!

LEES VERDER

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden