11 juni 2020

Spanning bij KLM: wie gaat er als eerste uit?

KLM en de vakbonden maken zich op voor een reorganisatie. Door de enorme uitval van vluchten lijkt een grote ontslagronde onvermijdelijk, meldt de NOS op 10 juni 2020. Een heikel punt in de onderhandelingen is welke mensen als eerste worden ontslagen. De Vereniging voor Nederlands Cabinepersoneel (VNC) wil dat de mensen met het kortste contract er het eerst uit gaan, last in, first out, zoals dit ook wel wordt genoemd. Niet gebruikelijk bij reorganisaties, weet AWVN-advocaat Saskia Breukels.

De meeste bedrijven hanteren het afspiegelingsbeginsel, waarbij het personeelsbestand wordt verdeeld in leeftijdscategorie├źn. Per categorie gaan de medewerkers die het kortst een vast contract hebben er als eerste uit. Afwijkende afspraken komen weinig voor, vertelt Breukels aan de NOS. “Alleen als afspiegelen echt niet past bij een specifieke organisatie. Bijvoorbeeld ontslag op basis van regio, als men wil voorkomen dat iemand uit Maastricht naar Friesland moet verhuizen.”

Wilt u het hele artikel over de ontwikkelingen bij luchtvaartmaatschappij KLM lezen? Dat kan hier

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden