31 december 2019

‘Laat deeltijders langer werken’

Werkgevers eisen dat deeltijders meer uren gaan werken om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Dat is een van de belangrijkste voorstellen in de arbeidsvoorwaardennota van AWVN, MKB-Nederland en VNO-NCW die binnenkort verschijnt. “Ik ben voor minder deeltijd, maar wel voor flexibiliteit,” zegt AWVN-directeur Harry van de Kraats in een afscheidsinterview met de Telegraaf. “Stel dat je allebei 40 uur werkt, dan vind ik dat mensen de ruimte moeten krijgen om later te beginnen, zodat ze de kinderen naar school kunnen brengen. Of dat ze vanaf half vier thuis kunnen werken. De facilitering van hoe iemand werkt, moet moderner.”

De flexibilisering van de arbeidsmarkt is doorgeslagen, geeft ’de linksbuiten’ van de werkgevers in het interview toe. Van de Kraats maakt zich vooral zorgen over de doorgeschoten flexibilisering in sommige sectoren, zoals de land- en tuinbouw, waar wordt geconcurreerd op de prijs van arbeid. Als we niet uitkijken, gaat dat voor een tweedeling op de arbeidsmarkt zorgen, waarschuwt de werkgeversvoorman. Hij geeft er blijk van niet alleen oog te hebben voor de belangen van bedrijven, maar ook voor die van de mensen die er werken. „Personeelsbeleid is in de boardroom onderbelicht.”

Lees het hele interview in de Telegraaf

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden