16 februari 2024

Overeenkomst Nederland – België thuiswerkinrichting biedt niet gevraagde zekerheid

In november 2023 sloten Nederland en België een overeenkomst over de interpretatie van het bestaan van een thuiswerk-/vaste inrichting. Daarvan kan sprake zijn als een werkgever Belgische grensarbeiders laat thuiswerken.

Het hebben van een thuiswerk-/vaste inrichting brengt fiscale verplichtingen in België met zich: de werkgever moet zich registreren bij de Belgische belastingdienst en een aangifte vennootschapsbelasting indienen. Bovendien is de werkgever verplicht een lokale salarisadministratie te voeren voor de afdracht van de Belgische loonbelasting over het loon toerekenbaar aan de Belgische thuiswerkdagen. De overeenkomst geeft houvast. Op basis van de praktische regeling is er geen sprake van een vaste inrichting als een werknemer niet meer dan 50% thuiswerkt.

Wettelijke ficties in België

Echter: net als Nederland kent België wettelijke ficties. Eén van de ficties betreft de aanwezigheid van een Belgische inrichting als een Nederlandse werkgever een werknemer meer dan 30 dagen per jaar laat thuiswerken.
In ′Over de grens′ betoog ik dat op basis van Belgische richtlijnen voor de vraag of er sprake is van een vaste inrichting, gekeken wordt naar het Belgisch belastingrecht. Dat betekent dat de Nederlandse werkgever die werknemers die in België wonen, laat thuiswerken alsnog kunnen worden geconfronteerd met omvangrijke lokale, fiscale verplichtingen – zelfs als door toepassing van de overeenkomst van een échte vaste inrichting geen sprake is. De overeenkomst Nederland – België thuiswerk-/vaste inrichting biedt niet de gevraagde zekerheid.

Actualiteitenmiddag Grensoverschrijdende arbeid

De overeenkomst tussen Nederland en België over de thuiswerk-/vaste inrichting is één van de onderwerpen die op het programma staat van de ′Actualiteitenmiddag Grensoverschrijdende arbeid′ die AWVN op 6 maart organiseert. Andere vragen die aan de orde komen: hoe zit het met de Oekraïense werknemers in Nederland? Wat zijn de regels voor ′workation′? Wat betekenen de inperkingen van de 30%-regeling sinds 2024? Wanneer is een Nederlands verplicht gesteld BPF van toepassing? Na ′Actualiteitenmiddag Grensoverschrijdende arbeid′ is uw kennis over nieuwe internationale procedures en regelgeving weer up to date.

Meer informatie

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden