“De grote opgave die wij als Alliander hebben is gebaat bij verbinding,” aldus Wout Smeets, adviseur diversiteit, inclusie & gelijkwaardigheid bij Alliander. Daarom houdt Alliander voor het derde jaar op rij een Iftar (maaltijd direct na zonsondergang) voor zowel vastende medewerkers die deelnemen aan de Ramadan als andere medewerkers.
“Wat wij bij Alliander doen, is niet uniek”, vertelt Smeets. “Er zijn meer organisaties die aandacht besteden aan de Ramadan en de Iftar. Maar het laat wel zien dat we ergens voor staan. Namelijk, voor een inclusieve werkomgeving en voor verbinding tussen medewerkers. We willen dat onze medewerkers het gesprek met elkaar aangaan en dat ze elkaar leren kennen als mens.”
“We faciliteren een inclusieve werkomgeving. Daarbij nemen we niet zelf een religieus standpunt in, maar bieden we medewerkers wel de gelegenheid om uiting te geven aan hun geloof. Dat is waarom we, inmiddels al voor de derde keer, een Iftar organiseren bij ons op het hoofdkantoor. Medewerkers kunnen zich hiervoor vrijwillig opgeven, maar aanmelden is niet vrijblijvend in verband met kosten die worden gemaakt. Dit jaar doen er 120 mensen mee. Dat zijn zowel moslims als medewerkers met een ander geloof. We vinden het juist belangrijk dat iedereen kan meedoen aan de iftar om zo te zorgen voor het begrip voor elkaar”, vertelt Smeets.
Ramadan en Eid Al Fitr (het Suikerfeest)
De Ramadan is de jaarlijkse vastenmaand voor moslims. In 2025 is de Ramadan op vrijdag 28 februari gestart na zonsondergang. Het einde van de vastenmaand wordt door de meeste moslims op zondagavond 30 maart gevierd met Eid Al Fitr (het Suikerfeest). Lees ook onze tips over wat werkgevers kunnen doen voor vastende werknemers.
En hoe ziet zo’n iftar er bij Alliander dan uit? Smeets vertelt: “De organisatie van de Iftar pakken we professioneel aan. We hebben een avondvullend programma, waarbij onze Directeur Digitalisering – en lid van de Exco, Rinke van de Rhee het openingswoord verzorgt. Dat benadrukt nog eens dat ook ons bestuur hier waarde aan hecht. Na het openingswoord zal Nourdeen Wildeman als dagvoorzitter plaatsnemen.
Vervolgens is er een quiz over de Ramadan en daarna is er gelegenheid om te bidden. We doen dit niet centraal, maar we hebben hier aparte ruimtes voor gereserveerd. We willen namelijk niemand iets opleggen, dus de keuze om te bidden moet vrijblijvend zijn. We eindigen de avond met een maaltijd. Tijdens het eten kunnen medewerkers met elkaar in gesprek, bijvoorbeeld over hun geloof, maar ook over andere zaken. Dat laatste deel is eigenlijk het belangrijkste deel van de avond: bij elkaar zitten en verbinden.”
Hij vervolgt: “Naast de Iftar bieden we medewerkers ook de gelegenheid om Hemelvaartsdag of Tweede Pinksterdag om te ruilen voor een feestdag van een ander geloof, zoals Eid Al Fitr (het Suikerfeest). Met dit soort acties geven we een signaal af. Religie kan een belangrijk onderdeel zijn van iemands identiteit. Dat laat je niet thuis. En dat hoeft dus ook niet.”
Wat heeft het ons eerdere jaren gebracht? Smeets denkt even mee. “Dat is lastig te peilen. Wat we wel merken is dat we bij medewerkerstevredenheidsonderzoeken op het onderdeel ‘inclusie’ hoog scoren. Medewerkers voelen zich over het algemeen gezien en gehoord, wat weer leidt tot een betere samenwerking en het behoud van mensen. Daarnaast draagt het bij aan onze arbeidsmarktpropositie. Dat is niet het doel, maar wel een mooi neveneffect.”
Roept het organiseren van zo’n Iftar ook wel eens weerstand op? Volgens Smeets gebeurt dat wel eens. “Maar dat hebben we bijvoorbeeld ook als we aandacht besteden aan internationale vrouwendag. Medewerkers vragen zich soms af: ‘wat is er dan voor mij?’. We hebben bijvoorbeeld wel eens de feedback gekregen dat het katholieke geloof ook een vastenperiode kent, maar daar besteden we nu geen aandacht aan. Als een medewerker dat aangeeft, dan gaan we hierover in gesprek. Blijkt dan dat er bij meerdere mensen de behoefte is om hier iets mee te doen, dan gaan we daar uiteraard mee aan de slag. Uiteindelijk gaat het erom dat iedere medewerker het gevoel heeft dat er ruimte is voor zijn of haar geloof. En dat we elkaar ontmoeten op basis van begrip in plaats van polarisatie.”
Uitruilen van feestdagen: wat vinden uw medewerkers belangrijk?
Verschillende werkgevers geven hun werknemers de mogelijkheid om verlof voor traditionele Nederlandse feestdagen uit te ruilen voor een verlofdag die vanwege hun geloof of culturele achtergrond belangrijk is. Vinden uw medewerkers het ruilen van verlofdagen belangrijk? Preference is de digitale onderzoekstool van AWVN om snel inzicht te verkrijgen in wat uw medewerkers belangrijk vinden en waarderen. U kunt Preference voor ieder onderzoek onder medewerkers inzetten.
Tekst: Anouk Bosman
Log in met de gebruikersnaam die je altijd gebruikt en die bij ons bekend is, maar met het wachtwoord van je bijbehorende werk- school- of privéaccount van Microsoft of Gmail
Inloggen