23 mei 2022

Hogere onbelaste reiskostenvergoeding geeft ruimte

De aankondiging van het kabinet dat de belastingvrijstelling voor de reiskostenvergoeding omhoog gaat, biedt ruimte voor werkgevers en werknemers voor nieuwe afspraken. Zo kan het aantrekkelijker worden voor medewerkers om weer meer op kantoor te werken. AWVN benadrukt wel dat werkgevers niet verplicht zijn om de met hun werknemers afgesproken vergoeding te verhogen.

In de voorjaarsnota is voor het versneld verhogen van de belastingvrije woonwerkvergoeding een bedrag van 200 miljoen euro extra gereserveerd. De onbelaste reiskostenvergoeding gaat de komende jaren omhoog van 19 cent per kilometer naar 21 cent in 2023 en vervolgens 23 cent in 2024. De precieze bedragen volgen nog.

De verhoging van de onbelaste reiskostenvergoeding volgt op aandringen van onder meer AWVN. Uit onderzoek van de werkgeversvereniging bleek vorige maand dat werkgevers zich zorgen maken over de betaalbaarheid van het woon-werkverkeer en dat velen bereid zijn de vergoeding hiervoor te verhogen. Of dat ook gaat gebeuren, hangt af van onderhandelingen tussen werkgevers en de vertegenwoordigers van de werknemers – bijvoorbeeld vakbonden en ondernemingsraden.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden