26 september 2019

Mag de TU Eindhoven alléén vrouwen aannemen?

De Technische Universiteit Eindhoven moet uitleg geven aan het College voor de Rechten van de Mens. In juni maakte de universiteit bekend dat ze de komende anderhalf jaar alleen nog maar vrouwen wil aannemen. Mannen maken alleen kans als er na zes maanden geen geschikte kandidaat is gevonden. De universiteit vindt dat er te weinig vrouwelijke wetenschappers zijn en wil daar op deze manier iets aan doen.

AWVN-adviseur arbeidsverhoudingen Lars Doyer geeft antwoord op de vraag of de universiteit vrouwen voorrang mag geven boven mannen. Hij was veertien jaar plaatsvervangend lid van het College voor de Rechten van de Mens en weet in die hoedanigheid veel van gelijke behandeling. “De wet zegt dat we geen onderscheid mogen maken op grond van bepaalde kenmerken, zoals geslacht of godsdienst,” aldus Doyer. “De wet stelt echter ook dat dit niet geldt als er achterstanden of problemen zijn. Daarbij heeft de wetgever twee domeinen aangegeven waarop dit het geval is: vrouwen en mensen met een buitenlandse afkomst.”

Beluister het interview met Lars op Radio 1

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden